Lifestyle8 aug '16 06:34

Vader vaker met verlof

Auteur: BNR Webredactie

Vaders nemen vaker ouderschapsverlof op. Het percentage is in tien jaar tijd bijna verdubbeld, zo blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij het CBS. Toch gebeurt het relatief nog steeds erg weinig.

ANP
ANP

Nu neemt 11 procent van de vaders ouderschapsverlof op. Tien jaar geleden was dit nog 6 procent. 'Toch wel een duidelijke toename', zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 'Maar het is wel duidelijk een minderheid van de mannen die dat doet.' Van de moeders neemt nu 22 procent ouderschapsverlof op. Tien jaar geleden was dit nog 13 procent.

Ook zijn het nog altijd vooral de vrouwen die parttime gaan werken als zij kinderen krijgen. Jonge vaders, zegt Van Mulligen, gaan zelfs vaker fulltime werken als er kinderen worden geboren. 'Dat wijst er ook op dat voor veel mannen de carrière toch een stukje belangrijker is dan voor jonge vrouwen.'

Opvallend aan de cijfers is dat het aantal mensen dat weliswaar behoefte had aan verlof, maar dit niet opnam, in de afgelopen tien jaar nauwelijks is afgenomen. Mannen geven vaak als reden op dat het opnemen van verlof slecht is voor hun carrière. Vrouwen geven vaker aan dat het voor hen financieel niet haalbaar is om verlof op te nemen.

Ouders met kinderen jonger dan 8 jaar kunnen ouderschapsverlof krijgen. Sinds 2015 is het dankzij een nieuwe wet makkelijker geworden om dit op te nemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen