BNR's Huissnob13 aug '16 09:13Aangepast op 3 okt '16 13:17

Uitvinder 'Brazilian buttlift' is niet meer

Auteur: Wesley Schouwenaars

De ene dag rijdt hij nog met de olympische vlam door de straten van Rio, de andere dag sterft hij aan een hartaanval: Ivo Pitanguy. BNR's huissnob Yvo van Regteren Altena eert de uitvinder van de 'Brazilian buttlift'.

Foto HH
Foto HH

Volgens onze huissnob is Pitanguy een aardig voorbeeld van iemand die aan de ene kant in de glamourwereld leefde, maar aan de andere kant ook oog bleef houden voor de 'noden van de armlastigen in het Braziliaanse volk'. Na een grote brand in een circustent stelde de chirurg zijn kliniek beschikbaar om slachtoffers met brandwonden kosteloos op te lappen.

Zowel in Brazilië als daarbuiten is de chirurg jarenlang ontzettend beroemd geweest. 'In de jaren vijftig en zestig kwamen de wereldsterren al bij hem op bezoek. Dat was nog het pre-internet tijdperk dus dat moest van mond op mond gaan of via de krant. Het is toch wel knap dat hij in zo'n vroeg stadium al zo’n grote naam heeft weten op te bouwen', vertelt Van Regteren Altena.

Pitanguy ontwikkelde een techniek waarmee de billen opgevuld kunnen worden met het eigen buikvet. Zijn subtiele manier van opereren gaf hem veel aanzien. Zelf gaf de chirurg nooit veel prijs over zijn clientèle. 'Het waren meestal de sterren zelf die toegaven bij hem te zijn geweest. Je moet denken aan Brigitte Bardot, Sophia Loren en Elizabeth Taylor', zegt de huissnob.

De laatste dagen van Pitanguy doen Van Regteren Altena haast denken aan een hogere macht: 'Ik vind het bijzonder dat hij de ene dag nog - in weliswaar een rolstoel - met de olympische vlam in zijn hand door de straten van Rio rijdt en dan daags daarna vredig met een hartaanval de aarde verlaat. Dan denk je haast een beetje aan een hogere macht.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen