Lifestyle5 sep '16 14:32

Zo houd je de dagelijkse sleur nog even buiten de deur

Auteur: Karlijn Meinders

Ongeveer de helft van alle Nederlanders heeft last van een after-vakantiedip. Kom je net heerlijk ontspannen terug, hakt het chagrijn van de dagelijkse sleur er meteen weer in. Psycholoog Albert Sonnevelt vertelt hoe we het vakantiegevoel nog wat langer kunnen vasthouden.

Foto: HH/Sabine Joosten
Foto: HH/Sabine Joosten

Een slechte concentratie, meer piekeren en sneller geïrriteerd raken: het zijn volgens psycholoog Albert Sonnevelt, die in het programma Spitsuur ook te horen is als Filetherapeut, allemaal tekenen van een vakantiedip. 'Het is een soort grauwsluier die over je neerdaalt.'

Pak problemen aan
Maar wat kun je doen aan zo'n dip? Uitzitten of oplossen? Volgens Sonnevelt moet je je realiseren hoe je leven was voor je op vakantie ging. 'Mensen hopen vaak dat een vakantie een heleboel problemen oplost. Meestal blijkt dat er niets is veranderd als ze terugkomen. Die deceptie weegt zwaar.' Het is volgens Sonnevelt daarom belangrijk om eens goed te kijken naar de manier waarop je (dagelijks) leeft en daar wat aan te veranderen, als blijkt dat je te gestrest bent. Al voordat je op vakantie gaat.

Sweet memories
Wat we ook niet moeten doen, is te lang blijven hangen op de vakantiewolk. 'De grootste spanning komt vaak ook van te ver terug of te ver vooruit kijken', meent Sonnevelt. 'Je moet meer in het hier en nu leven. Wat je wel kunt doen is een anker creëren om tot rust te komen. Neem iets mee naar je werk wat je doet denken aan je vakantiebestemming. Een zakdoekje met lavendel om aan te ruiken bijvoorbeeld. Net als natte jassen in de gang je doen denken aan de herfst, kan dit een beetje zomergevoel terugbrengen. Geur en muziek werken daar uitstekend voor.'

Sonnevelt heeft zelf ook iets verzonnen tegen een dipje. Hij sprong tijdens zijn eigen survival-vakantie regelmatig in ijskoud water. Dat beviel hem zo goed dat hij nu elke dag koud afdoucht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen