Afgelopen vrijdag deden er nog 15 kandidaat-biersommeliers examen. Dit examen bestaat uit het blind proeven van bieren.
De aandacht voor bier en brouwerijen neemt toe, zegt Henry Reuchlin, coördinator bij StiBON, de Stichting Bieropleidingen Nederland, dat de opleiding tot biersommelier aanbiedt. 'Dat is ook wel logisch, want het is echt een streekproduct. Het is iets wat hier thuishoort, er komen steeds meer brouwerijen bij. En dus heb je steeds meer gidsen nodig die je een beetje gidsen door het land van het bier en je leren door de bomen het bos te zien.'
Leven lang proeven
De geïnteresseerden zijn vooral horeca-professionals, maar ook hobbyisten, zegt Reuchlin. 'Je merkt dat er ook veel mensen zijn die bijvoorbeeld zeggen: misschien wil ik wel een brouwerij beginnen, laat ik me eens wat verdiepen in bier, en eigenlijk tijdens de opleiding steeds enthousiaster worden.'
Over bier valt een hoop te leren, legt hij uit. 'Er zijn honderden verschillende types en duizenden brouwerijen. Je bent een leven bezig met proeven als je het allemaal wilt proeven. De ontwikkelingen gaan tegenwoordig zo snel, zelfs ik houd het niet meer bij.'