Lifestyle25 okt '16 12:28

Tijd dat mannen meer dronken dan vrouwen is voorbij

Auteur: Thijs Baas

Het pleit lijkt beslecht: op alle fronten geven mannen hun zorgvuldig in de loop der eeuwen opgebouwde voorsprong te verliezen. Zelfs aan de toog - of thuis aan tafel of in de wijnkelder - leggen ze het bijna af tegen hun 'drinkezusters', blijkt uit onderzoek van de Universiteit van New South Wales in Australië.

Foto: ANP
Foto: ANP

Wereldwijd drinken nog slechts 10 procent méér mannen tegenwoordig alcohol, 20 procent meer mannen doen dat op een problematisch niveau en de kans dat mannen drankgerelateerde gezondheidsproblemen krijgen is 30 procent groter dan bij vrouwen. Dat laatste lijkt dan weer een behoorlijk aanzienlijk verschil, maar, even voor de heldere blik: in 1900 was de kans dat een man serieuze gezondheidspoblemen overhield aan zijn drinkgewoonten nog bijna vier keer zo groot als bij vrouwen.

Mannelijk fenomeen

De wetenschappers  concludeerden uit het onderzoek onder 4 miljoen mensen - geboren tussen 1900 en 2001 - dat alcoholconsumptie en -misbruk van oudsher een voornamelijk mannelijk fenomeen zijn. Maar die panelen zijn aan het verschuiven: 'De huidige studie trekt deze aanname in twijfel en suggereert dat jonge vrouwen in het bijzonder het doelwit moeten zijn van gerichte inspanningen om het effect van alcoholgebruik en gerelateerde schade te reduceren.' 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen