
Afgelopen zomer klonk de eerste kritiek op IENS; op de site van vakblad Misset Horeca klaagden ondernemers massaal over het nieuwe verdienmodel.
Maar volgens culinair journalist Anneke Ammerlaan zijn er ook andere manieren om achter goede restaurants te komen. Volgens haar moet je bij een kookwinkel of modewinkel vragen waar die restaurants te vinden zijn. 'Er zijn veel modewinkels waar trendy mensen werken, en die weten dat wel.'
Top drie
Om je een beetje op weg te helpen biedt Ammerlaan alvast drie restaurants waar je echt gegeten moet hebben:
1. Choux, op de De Ruijterkade in Amsterdam. 'Detail: je kunt alleen telefonisch reserveren. '
2. By Pascal, in Oosterhout. 'Je verwacht niet zo'n restaurant op die plek. Leuk omdat het een beetje uit de buurt is.'
3. Spirit, in de Groene Passage in Rotterdam. 'Het is een veganistisch restaurant en je betaalt per kilo. Heel interessant, een hele andere manier van eten. Hartstikke lekker.'
Reserveringssites
Volgens Ammerlaan zie je steeds vaker dat je uitsluitend telefonisch kunt reserveren. 'Zo kunnen restaurants zelf in de gaten houden wie er komt en wie er niet komt.'