Je moet een oliebol toch wel serieus nemen
Het AD kopte vanmorgen dat de beste oliebollenbakker in Spijkenisse zit. Uiteraard lieten we de BNR-mobiel even omrijden.
De beste oliebollen van dit jaar komen - voor de derde keer op rij - van een keten met meer dan 100 man personeel: Voskamp Meesterbakkers, meldde het AD vandaag in de jaarlijkse oliebollentest. Meesterbakker Arnold Kabbedijk, die de winnende bollen bakte, is blij: 'Ik denk dat ik wel een van de gelukkigste personen ben die hier rondloopt.' Hij bakt de bollen niet in zijn eentje, vertelt hij: 'Uiteindelijk moeten de oliebollen in duizenden gebakken worden door een heel team.'
Wat is het geheim? 'Ik denk dat je je spullen goed voor elkaar hebt, het heel serieus nemen. Je moet alle kleine dingetjes uittesten, en dan kom je op een hele lekkere oliebol uit.'
Jan 't Hart, adjunct-hoofdredacteur van het AD, legt uit wat een goede bol maakt: 'Je moet de goede rozijnen gebruiken, heel belangrijk, maar vooral dat 'ie zacht is maar toch krokant.'
De winnende oliebollen met bakker Arnold Kabbedijk (links) en Jan 't Hart van het AD. Foto BNR / Martijn de Rijk
Kwaliteit van de oliebol stijgt
Het gaat trouwens steeds beter met de kwaliteit van de oliebol in Nederland, merkt het AD in de 24 jaar dat ze deze wedstrijd organiseren. 'Het mooie van zo'n test is dat de bakkers betere oliebollen gaan bakken', zegt Weeda. En voor het sportelement kunnen we nog even bij Kabbedijke terecht: 'Een goede oliebollenbakker moet net als een goede tennisser ook trainen.'
Iemand bracht een schaal met de beste oliebollen van Nederland naar de BNR-redactie en nu ben ik verliefd. #oliebollen #honger #foodcrush pic.twitter.com/jgRr2AALWb
— Thomas van Groningen (@TvanGroningen) 27 december 2016
Magnetron of niet?
Kees Weeda, directeur van Voskamp Meesterbakker, licht nog even toe wat te doen met de gekochte bollen als ze koud zijn geworden: 'Zéker niet opwarmen in de magnetron maar in een voorverwarmde oven. Een minuutje of drie.' En horen er krenten en rozijnen in? 'Jazeker. Die geven smaak aan de bol.' En in die van Voskamp zitten ook stukjes appel, verklapt hij.