Wat dragen de veroorzakers van de crisis na de crisis?
Bankiers kleden zich soberder dan voor de crisis. Ook nu de economie uit het dal is geklommen. Het zou niet meer passen de bankiers van deze tijd. Ze zijn bang dat opzichtelijke, dure kleding het vertrouwen in de financiële sector schaadt.
Dat is wat naar voren komt na een rondgang van detacheerder FBD Bankmensen onder kledingadviseurs, trendwatchers en etiquette-deskundigen. FD-columnist en stijl-expert Onno Aerden werkte mee aan dit onderzoek. Volgens hem is er na 2008 een hoop veranderd in de kleding van bankiers. Voorheen gold: hoe dikker de krijtstreep, hoe hoger de status in bijvoorbeeld de Londense City. Nu is dat allang niet meer zo. 'De krijtstreep verdween eigenlijk helemaal. Althans bij de bankiers die jij en ik zien als we een afspraak voor een hypotheek maken op hun kantoor', zegt Aerden.
Rabo-boeren
Er zijn een hoop ongeschreven regels onder bankiers over wat wel en wat niet te dragen. 'Voor de crisis was het zo dat vooral de ABN-bankiers daar erg prat op gingen. (...) Er werd eigenlijk een beetje neerbuigend gekeken op de Rabo-bankiers bijvoorbeeld, toch een beetje "boertjes van buut'n" die met sportsokken naar kantoor kwamen. En dat is eigenlijk helemaal weg. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat de Rabo-bankier een beetje de standaard is geworden', zegt Aerden.
Subtiel
'Subtiliteit heerst', vervolgt Aarden. 'Waar het eerst ging om zichtbare symbolen van je macht en je status, is dat nu subtieler.' Maar wat kan dan, in het post-crisis-tijdperk, écht niet meer? 'Bruine schoenen mogen niet, dat wordt de makelaars-look genoemd. Blauwe pakken zijn ook een beetje lastig. De topbankiers dragen nog steeds grijs.'
Vrouwen
Volgens stijl-expert Aarden gaan vrouwen in het bankwezen juist weer wat chiquer gekleed. 'Nu mannen wat meer onder vuur liggen, grijpen ze hun kans. Maar daarvoor is wel nodig dat ze zich kleden zoals de mannelijke bankier twintig jaar geleden. Dus de mantelpakjes, de gedempte tonen en de formele kleding zie je nog wel bij vrouwelijke bankiers.'