Gediplomeerd keukenpersoneel ligt niet voor het oprapen
De horecabeurs Horecava gaat van start en de stemming zit er goed in. Het gaat weer goed met restaurants en cafés. Misschien zelfs een beetje té goed, want veel restaurants staan te springen om personeel in de keuken. En dat personeel ligt momenteel niet voor het oprapen.
Een verkorte koksopleiding moet soelaas bieden, om de zoektocht naar gediplomeerde koks te vereenvoudigen, zegt Yvonne Meijer van restaurant De Duinerij in Bergen aan Zee. 'Zeker in het voorseizoen gaat iedereen personeel werven, ook de strandpaviljoens, en dan is het niet altijd makkelijk.'
Vakkrachten
Horeca is zo op het oog een leuk vak, maar de praktijk is vaak toch minder florissant, zegt Meijer. Op zich heeft ze niet alleen maar gediplomeerd keukenpersoneel nodig. 'Een aantal wel, want we maken al onze producten zelf, maar we hebben niet alleen maar vakkrachten nodig; eigenlijk voornamelijk enthousiaste mensen die vol passie mee willen doen in het spel.'
Bovendien is de ene opleiding de andere niet. Zo is er de verkorte opleiding die voornamelijk is weggelegd voor mensen die gemotiveerd zijn om op korte termijn in de praktijk aan de slag te gaan. Voor een volwaardige mbo-koksopleiding moet je al rond je veertiende kiezen. Maar dan krijg je wel een zeer uitgebreid pakket: 'Je krijgt veel meer productkennis, snijtechnieken en je doet door de jaren heen veel meer ervaring op. Maar je merkt ook dat een groot gedeelte afhaakt omdat ze het koksvak in de praktijk toch niet leuk vinden.