Lifestyle9 jan '17 18:08

6000 talen met uitsterven bedreigd

Auteur: Bastiaan Kleinjan

In de komende eeuw verdwijnen 6000 van de 7000 talen over de hele wereld. Dat betekent dat elke twee weken ergens in de wereld een taal uitsterft.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Steeds meer inheemse volkeren verdwijnen en daarmee worden ook hun talen niet meer gebruikt. En daarmee verdwijnt volgens wetenschappers een schat aan informatie. ‘We zijn nu op een punt waar het heel snel gaat. Als we binnen deze eeuw nog maar 1000 van de 7000 talen over hebben, is dat een hele ramp’, zegt Eithne Carlin, universitair docent Bedreigde Talen aan de universiteit in Leiden.

Vrezen voor het West-Fries

Mark Dingemanse van het Max Planck Instituut deelt die mening. ‘Je kan zeggen dat wij er niet slechter van worden, maar het gaat wel iets moeilijker worden om de puzzel van de oorsprong van het leven te achterhalen. Als mensen ophouden een taal te spreken, verliezen we daarmee ook de kennis over geneeskrachtige kruiden en alle nuttige dingen uit het oerwoud of de natuur. Als je dat niet hebt bewaard, ben je het kwijt’, zegt Dingemanse.

Op de lijst van bedreigde talen staat ook een taal die in Nederland wordt gesproken. ‘Het Fries. Steeds meer jonge Friezen vinden het een leuke taal, maar ze willen hun kinderen toch opvoeden in het Nederlands want daar hebben ze meer aan', stelt Dingemanse.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen