
Marjolein Jonker is de eerste tiny house-bewoner van Nederland. Een huis op een trailer doet denken aan een woonwagen, maar de filosofie achter deze beweging is heel anders, zegt Jonker. Mensen willen graag bewust minder spullen, een kleinere ecologische voetafdruk. 'Het gaat niet eens per definitie om het huis, mensen zoeken gewoon een levensstijl die iets meer vrijheid oplevert,' legt Jonker uit. Mensen die in een tiny house leven, willen niet alleen maar werken en consumeren, zegt ze.
Regendouche
Voor die vrijheid moet je wat gemakken inleveren. Zo kookt en doucht Jonker met regenwater. De dakgoot van Jonker is verbonden met een tank, zo vangt ze het water op. Na twee droge weken is het tijd voor een regendansje, want ander water heeft ze niet. Maar dat is juist een positief punt voor Jonker: 'Dat is het mooie, je moet een beetje om je verbruik denken.' Ook elektriciteit heeft Jonker niet, ze heeft zonnepanelen op het dak en accu's in de bank om de energie op te slaan. Met dit winterweer verkleumt Jonker niet. 'Ik heb een heel schattig klein houtkacheltje, 'de Hobbit' heet 'ie en die houdt het goed warm.' Jonker heeft haar tiny house slim ingedeeld. Op twintig vierkante meter kan ze een 'best groot keukenblok', een tweepersoonsbed, een zithoek en zelfs een bad kwijt.


Volgens Jonker zijn er momenteel ongeveer vijftien tot twintig tiny houses in aanbouw en is de belangstelling nog veel groter. Maar ondanks het bescheiden formaat is het lastig om een plekje te vinden voor je tiny house. Bouwbesluiten zijn nog niet ingericht op deze nieuwe woonvorm. Maar de gemeente Alkmaar, waar Jonker woont, is erg enthousiast over de mini-huisjes.
Nu staat haar huisje alleen op een gigantisch veld. Maar de bedoeling is dat er op het gemeenteterrein vijf kleine huisjes komen te staan. Jonker huurt zelf 100 vierkante meter, dus dan houdt ze nog een ruime achtertuin over.
