Lifestyle7 feb '17 20:25Aangepast op 8 feb '17 12:35

Gyn plakky te finen soa mooi as 't Bildt

Auteur: Jolijn Mes

Wel eens gehoord van het Bildts? Dat wordt gesproken door inwoners van een groep dorpen in Noord-Friesland. Zij willen nu die taal tot streektaal laten uitroepen en hebben daarvoor 1200 handtekeningen verzameld.

HH/Maarten Boersema
HH/Maarten Boersema

Zo’n 4800 mensen spreken het Bildts, een soort Hollands-Fries mengelmoesje. De gemeente wordt binnenkort opgenomen in een nieuwe gemeente en heet dan ook niet meer 'Het Bildt', maar 'Waadhoeke'. Een overwegend Friese gemeente. Om daar stevig hun mannetje in te kunnen staan, is het volgens de Bildtenaren nodig om de Bildtse taalstatus te krijgen.

Ook zal deze streektaalstatus kunnen voorkomen dat het Bildts verdwijnt, want dat zou erg zijn, zegt Rennie Steensma van de actiegroep Bildts Aigene: 'De taal is voor ons heel belangrijk want het is een stukje van onszelf. Als we Bildts horen, zijn we thuis.'

Europees Handvest

Om zo’n streektaal vastgelegd te krijgen, kun je verschillende wegen bewandelen. Het Bildts is gegaan voor erkenning via het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden.

Helaas: de Taalunie, die minister Plasterk van Binnenlandse Zaken adviseert over het al dan niet toevoegen van talen aan het Europees handvest, heeft een negatief advies gegeven, zegt Kevin de Coninck: 'Wij zien het als een gemengde variëteit en geen streektaal.' Het onderscheidt zich dus net te weinig van het Nederlands en Fries.

Toch geeft Bildts Aigene niet op: zij willen dat minister Plasterk naar aanleiding van de handtekeningen ook naar andere rapporten kijkt en dan de beslissing nog eens heroverweegt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen