Lifestyle11 feb '17 17:19

Focus op economische groei begint te knellen

Auteurs: Hugo Reitsma en Marjan van den Berg

Gefeliciteerd! Je had het nog nooit zo goed. Als je tenminste alleen afgaat op economische groei. Want volgens andere maatstaven zitten we nog middenin een crisis.

ANP
ANP

Kabinet en Kamer hebben onlangs definitief ingestemd met het Brede Welvaartsbegrip. Een getal dat, beter dan nu gebeurt middels het Bruto Binnenlands Product (BBP), moet laten zien hoe het met ons gaat.

Want economische groei is prettig, maar er komt wel wat meer bij ons welzijn kijken. Minister Henk Kamp (Economische Zaken): 'Dat gaan we nu aan de hand van indicatoren in die Brede Welvaartsmonitor weergeven. Ik denk dat het heel verstandig is dat de Kamer, behalve wat ze nu al heeft, de beschikking krijgt over iets extra's dat ze jaarlijks met zo actueel mogelijke cijfers en een beoordeling erbij van het kabinet, kan gebruiken om daar een totale beoordeling over te geven.'

Crisis

De Universiteit Utrecht heeft al zitten rekenen aan een Brede Welvaartsindicator. En inderdaad: die ziet er heel anders uit dan het BBP. Volgens deze indicator zitten we nog steeds volop in een crisis. De economische groei van de laatste jaren heeft zich niet vertaald in besteedbaar inkomen. Onze fysieke gezondheid gaat wel vooruit, maar de onzekerheid door flexibilisering van de arbeidsmarkt is hard gegroeid.

Vanaf volgend jaar, bij Verantwoordingsdag, rapporteert het CBS voor het eerst hoe het echt met ons gaat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen