Lifestyle13 feb '17 06:02Aangepast op 13 feb '17 10:40

Second opinion loont vaak

Auteur: Marjan van den Berg

Bij een second opinion blijkt maar liefst de helft van de patiënten een andere uitkomst of ander advies te krijgen. Dat meldt de Patiëntenfederatie Nederland aan BNR op basis van een enquête onder de leden.

Bestuurder en chirurg Marjolein de Jong van het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis in Bilthoven. Foto: Rogiér Dankerlui (BNR)
Bestuurder en chirurg Marjolein de Jong van het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis in Bilthoven. Foto: Rogiér Dankerlui (BNR)

Patiëntenfederatie Nederland deed onderzoek onder ruim 2300 mensen die in 2015 of 2016 een second opinion vroegen of hadden willen vragen. Het gaat om leden van het patiëntenpanel van de federatie; het zijn patiënten met onder meer chronische en levensbedreigende ziektes. Uit de enquête blijkt dat patiënten vooral een second opinion willen om te onderzoeken of er meer behandelmogelijkheden zijn, of omdat men twijfelt aan de eigen arts. Ook krijgen patiënten voor hun gevoel meer zekerheid over de juiste behandeling. Al met al geeft 89 procent in de enquête aan dat de second opinion iets opleverde.

'Nieuw inzicht niet erg'

'Wat het mij wel zegt, is dat er nog meer erkenning nodig is voor een second opinion en dat je met elkaar moet erkennen dat het soms heel erg kan schelen of je in je eentje ergens naar kijkt of met zijn tweeën, en dat het helemaal niet erg is om nog een nieuw inzicht toe te voegen aan een dossier', zegt bestuurder en chirurg Marjolein de Jong van het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis in Bilthoven.

Er is ook een groep die wel een second opinion had willen aanvragen, maar dit niet heeft gedaan. Twintig procent van deze groep durfde het niet te bespreken met zijn arts. 'Hiermee lijkt het belang van een open gesprek met de eigen arts te worden onderstreept', stelt de Patiëntenfederatie. De Jong: 'Ik denk dat als we het gewoon normaal gaan maken en niet als een belediging of als een teken van onvrede zien, het uiteindelijk prettiger voor iedereen werkt.'

In 7 procent van de gevallen werkte de eigen arts of de zorgverzekeraar niet mee, terwijl men hier wel recht op had.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen