'De populariteit van de Big Mac, uiteraard, de hele fastfood komt vanuit de Big Mac, vanuit de McDonald's. Voor die tijd kenden we dat fenomeen niet', zegt food-trend-specialist Anneke Ammerlaan.
Het dubbele broodje, belegd met twee burgers, kaas, sla, augurken, ui en saus, was lange tijd de favoriet van velen, totdat de critici zich begonnen te roeren, vertelt Ammerlaan. 'Op een gegeven moment wilde de groep die is opgevoed met hamburgers een betere kwaliteit en een andere smaak. Van daaruit is die gourmet-burgertrend gekomen die nu zo groot is.' Al die luxe burgers, die veel mensen beduidend lekkerder vinden dan een Big Mac, hebben we volgens haar dus aan diezelfde Big Mac te danken.
Big Mac-index
Maar de invloed van de Big Mac reikt verder dan de fastfoodsector. Ook onder valutahandelaren is de Big Mac een begrip. The Economist publiceert ieder jaar de zogeheten Big Mac-index, waarin de koopkracht van verschillende valuta's met elkaar wordt vergeleken aan de hand van de prijs van een Big Mac. 'De Big Mac is een heel bekende manier om tegen wisselkoersen aan te kijken', zegt Steven Brakman, hoogleraar Internationale Economie aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Volgens de meest recente Big Mac-index, die dateert van januari, is de euro te goedkoop vergeleken met de dollar. Na het omwisselen van dollars kunnen wij voor onze euro 1,2 Big Mac kopen.