Lifestyle25 apr '17 18:20

Te dik? geef de gemeente de schuld!

Auteur: Daphne Buskoop

De helft van de Nederlandse volwassenen heeft overgewicht of obesitas. En volgens voedingswetenschappers kunnen gemeenten daar iets aan doen, door het straatbeeld gezonder te maken.

Image

Het vergunningenbeleid voor eetgelegenheden zou bijvoorbeeld aangescherpt kunnen worden: als er een McDonald’s en een Burger King in de straat zitten, hoeft er echt niet nog een KFC bij. Het is aan de gemeente om dit te voorkomen, zeggen de wetenschappers in een opiniestuk in NRC.

Voor de bijl

We zouden ons te veel laten verleiden door de flitsende logo’s van fastfoodketens. 'We zijn hard geprogrammeerd om van zoet, zout en vet te houden, omdat dat de stoffen zijn die van nature het minst voorradig zijn', legt voedingspsychologe Lieveke Goossens uit. 'Natuurlijk weten we wel dat het ongezond is, en we zijn ook wel in staat om het een tijdje te weerstaan, maar op een gegeven moment ga je toch voor de bijl.'

Volgens de wetenschappers zou er dus een rem moeten komen op het aantal fastfoodketens, en dat is iets waar de gemeente iets aan kan doen. BNR heeft verschillende gemeenten om een reactie gevraagd. De gemeente Utrecht zegt dat het de verantwoordelijkheid is van de overheid, de markt en de consument. De gemeente praat erover met ondernemers, maar zal geen verbod instellen. 

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen