Lifestyle13 mei '17 18:01Aangepast op 13 mei '17 18:33

IPA - een hype of de toekomst?

Auteur: Daphne Buskoop

Volgens de één is het een hype, volgens de ander een biersoort met enorme potentie. Heineken gaat de grootste IPA-brouwer van Amerika, Lagunitas Brewing Company, overnemen. Een mooie gelegenheid om het eens over de opkomst en de toekomst van IPA te hebben.

Foto: ANP.  IPA, het biologische India Pale Ale bier van Brouwerij 't IJ.
Foto: ANP. IPA, het biologische India Pale Ale bier van Brouwerij 't IJ.

 

Dat deden we deze week dan ook in de studio met biersommelier Fiona de Lange, Patrick Hendrikse, eigenaar van Brouwerij 't IJ en Mark Scholten, oud-medewerker van Heineken en nu eigenaar van Beerwulf.com.

Hop-secret

'Waar je vier jaar geleden vragend aangekeken werd in een kroeg als je vroeg om een IPA, vraagt de barman nu welke je wilt hebben', vertelt Hendrikse. Deze quote illustreert mooi het toenemende succes van IPA - Indian Pale Ale. Voor wie het nog altijd bij een gewoon pils houdt en geen idee heeft wat hij zich voor moet stellen: 'Hopbitter, maar ook wel met een zoetje, zo omschrijft De Lange de smaak van IPA. Het beste drink je hem uit een glas, met grote slokken. En hij is geschikt voor zowel beginnende drinkers als gevorderden. 'Het is een kwestie van smaak.'

Heineken

Een paar jaar geleden zag Heineken nog geen brood in IPA, nu koopt het de grootste IPA-brouwer van Amerika. Het IPA-bier van Lagunitas Brewing Company wordt met deze stap beschikbaar voor mensen over de hele wereld, vertelt Scholten. Dat sluit mooi aan bij het doel van zijn bedrijf Beerwulf.com, waar Heineken investeerder in is: craft en speciaal bier voor iedereen toegankelijk maken.

Gerelateerde artikelen