Lifestyle7 jul '17 11:42

'Vakantiestress begint al thuis'

Auteur: Judith Laanen

Na maanden keihard werken heb je eindelijk vakantie, eindelijk rust. Gelukkig wordt die vakantie helemaal fantastisch! Of toch niet? Geen zorgen: je bent niet de enige met vakantiestress.

Zit je dan op vakantie met je voeten in het water. Foto ANP
Zit je dan op vakantie met je voeten in het water. Foto ANP

Vandaag begint voor alle basis- en middelbare scholen in het midden van ons land de zomervakantie. Niet om je meteen bang te maken, maar vakantiestress begint al thuis. Dat zegt vakantiecoach Trudy van Bochove. Heb je wel de juiste keuze gemaakt? Wordt het wel leuk? Zijn er geen huilende kinderen in het vliegtuig? 'Een vakantie kun je niet terugsturen, dus je móet het ook naar je zin hebben', legt Van Bochove uit.

Verwachtingsmanagement

Al deze dingen vallen onder het kopje verwachtingsmanagement. En da's moeilijk, omdat je vaak lang naar vakantie toeleeft. 'Soms hoor ik dat mensen dingen op elkaar afstemmen en elkaar vrijlaten om eigen dingen te doen, maar met elkaar praten over de verwachtingen doen mensen niet.' En laat dat nou belangrijk zijn, zegt Van Bochove.

Onvoorspelbare factoren

'De onvoorspelbare factoren zorgen voor de meeste stress. Leer daarom de controle los te laten', zegt Van Bochove. Bereid je voor op onverwachte dingen, zoals regen op de camping, neem spelletjes of een boek mee. Dat klinkt alsof het voor de hand zou moeten liggen, maar ook redacteur Frank Kromer heeft er moeite mee. 'Er is niks ergers dan naast een huilende baby in het vliegtuig zitten.'

Kijk naar je eigen irritatie

'Wat helpt is kijken naar je eigen irritatie en contact maken met hetgeen waar je geen zin in hebt levert rust op', adviseert Van Bochove. Als je het driestappenplan praten, loslaten en contact maken volgt, zijn de verwachtingen vast makkelijker te managen. En laat die vakantiefoto's van anderen op social media links liggen. 'Je ziet alleen de succesmomenten.'

Gerelateerde artikelen