Lifestyle25 jul '17 13:32

Tijd kopen maakt gelukkig

Auteur: Guido van Diepen

Niet die grotere flatscreen en nieuwste telefoon, maar de schoonmaakhulp en bezorgservice maken gelukkig. Dat blijkt uit onderzoek van Paul Smeets van Universiteit Maastricht. 'Koop met je geld vrije tijd!'

Image

'Als je geld uitgeeft aan diensten waarmee je tijd bespaart, in plaats van materiële zaken, gaat je geluk omhoog', zegt Smeets, econoom aan de Universiteit Maastricht. Hij deed onderzoek onder zesduizend Nederlanders, Denen, Amerikanen en Canadezen.

'Ga sporten of help anderen'

Waar geven mensen hun geld aan uit? En wat levert dat op in geluk? 'Vooral het creëren van tijd voor activiteiten levert geluk op', zegt Smeets. 'Denk aan sporten, of andere mensen helpen. Dingen die je zelf verschrikkelijk vindt, kun je het best uitbesteden. Boodschappen doen, koken, schoonmaken of klussen in huis. Het verschilt per persoon. Maar als je het niet leuk vindt, besteed je geld dan aan die bezorgservice, schoonmaker of klusser, in plaats van aan die grotere televisie of telefoon.' 

Net zo gelukkig als een miljonair

Het verschil tussen rijke mensen en modale mensen scheelt gemiddeld een half punt op een schaal van één tot tien, volgens Smeets. 'De gelukswinst die je boekt met tijd kopen is aanzienlijk. Bij mensen die hun geld niet uitgeven aan spullen, maar aan vrije tijd, stijgt het geluk van gemiddeld een zeven naar een zevenenhalf. Precies het verschil tussen een modale verdiener en een rijke persoon'.

En gewoon thuis zitten lummelen of voor de tv hangen als je extra tijd hebt? 'Daar krijg je geen extra geluk van', verzekert Smeets. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen