Lifestyle9 aug '17 06:33Aangepast op 11 aug '17 11:16

Botlek meest riskante stukje Nederland

Auteur: Thijs Baas

In de Botlek bij Rotterdam heb je de grootste kans om in aanraking te komen met gevaarlijke stoffen. Dat blijkt uit gegevens die BNR heeft geanalyseerd. Binnen de Randstad is het gebied rond Stolwijk, in het Groene Hart, het veiligst.

Het Rotterdamse Botlekgebied. Foto ANP
Het Rotterdamse Botlekgebied. Foto ANP

Gegevens van risicokaart.nl, een website die mensen kunnen raadplegen om risico's te bekijken in hun buurt, tonen de dichtheid van bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen. Op basis van informatie over onder meer tankstations, chemische bedrijven en kernenergie is de Botlek aan te merken als het gevaarlijkste stukje Nederland. Er zitten in de Botlek veel chemische bedrijven, zoals kunststofproducent Lucite of gasproducent Air Liquide.

Daarmee vergeleken is de gemeente Stolwijk juist een oase van veiligheid. 'Zo'n gifwolk komt maar vijftien kilometer ver of zo', zegt Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit Nijmegen. 'Dan is die zo verdund dat die niet meer gevaarlijk is.'

Verhuizen dan maar?

Helsloot: 'Als jij woont in de Botlek en denkt: ik ga maar eens fijn verhuizen naar Stolwijk want daar is het veiliger, dan reken je jezelf lelijk mis. Dat betekent namelijk dat je 15 of 20 kilometer per dag moet forensen. Het risico daarvan, het verkeersrisico, is zomaar honderd tot duizend keer groter dan het risico dat je ging ontvluchten.' Hij concludeert: 'Het zijn risico's, goed dat we het zichtbaar maken want we moeten met elkaar beseffen dat het een keer mis kan gaan, maar het zijn wel heel kleine risico's.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen