Lifestyle24 aug '17 07:26

Meteen een burn-out na je vakantie

Auteur: BNR Webredactie

Liep jij op je tandvlees toen je op vakantie ging? Pas dan goed op. Juist nu je net terug bent van vakantie loop je namelijk een grote kans op een burn-out.

HH/Rutger van der Bent
HH/Rutger van der Bent

Net een paar dagen weer aan de slag, maar eigenlijk is er niets veranderd op je werkplek. Die teleurstelling kan zó groot zijn dat je zo een burn-out oploopt, zegt arbeidspsycholoog Arno Zijderveld. 'Heel vaak zijn mensen op vakantie weg van hun arbeidsproblemen. En als je dan terugkomt, valt het vaak extra tegen om weer aan de slag te zijn. Dan hoeft er ook maar iets te gebeuren en dan ben je ook echt van slag en val je bijna letterlijk om.' Zo is die stapel werk bijvoorbeeld gewoon blijven liggen terwijl jij met een goed boek op het strand zat.

Mail en telefoon

Daarnaast hebben sommige mensen zoveel moeite om het werk los te laten dat zij niet tot rust komen in de vakantie. Zijderveld: 'Wat uit onderzoek blijkt is dat bijna 50 procent van de mensen op vakantie zijn mail checkt en de telefoon van het werk meeneemt. Maar het is wel goed om daar je momenten voor te kiezen en, zeker op het moment dat je merkt: ik loop over, ik kan het niet loslaten, echt heel bewust niet je telefoon te pakken en je mail te checken.' Volgens de psycholoog hoef je op vakantie je werk dan ook echt niet helemaal weg te stoppen.

Bezinning

Mensen die zwaar gestresst aan hun vakantie beginnen kunnen deze vrije tijd gebruiken voor bezinning, zegt Zijderveld. 'Wat is nou datgene waar je mee zit, waar je druk mee bent, en dat eens voor jezelf opschrijven en bedenken: hoe ga ik daar nou na mijn vakantie verandering in brengen?'

Lees ook: Burn-out: tussen opbranden en tijdig opladen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen