Lifestyle22 sep '17 13:13

Overlast? Zet even een Eftelingdeuntje op

Auteur: Judith Laanen

Dat de muziek van de Efteling twee uitwerkingen kan hebben, was misschien wel bekend. Of je houdt ervan, of je haat het. En het werkt dus ook enorm goed tegen overlast op stations, zo blijkt.

Tovernar Pardoes in de Efteling geeft z'n zegen voor gebruik van Eftelingmuziek in de IJ-passage op Amsterdam Centraal.
Tovernar Pardoes in de Efteling geeft z'n zegen voor gebruik van Eftelingmuziek in de IJ-passage op Amsterdam Centraal. ( ANP)

Al enige tijd klinkt op diverse NS-stations in het land muziek tegen overlast en om de sfeer te verhogen. Zo klinken op Den Haag Holland Spoor bijvoorbeeld stemmige klassieke deunen.

In de IJ-passage op Amsterdam Centraal pakken ze het radicaal anders aan: daar klinkt sinds april muziek uit de Efteling-attractie ‘Carnaval Festival’. En dat werkt wel zo onmenselijk irritant goed dat de slapende overlastgevers die eerst de passage bevolkten na sluitingstijd van de winkels sneller de benen nemen.

Toch even een nummertje tussendoor:

Tegenovergesteld effect

Muziekwetenschapper Rineke de Wit weet waarom: ‘Misschien is het voor even wel OK om ernaar te luisteren maar als je het heel vaak achter elkaar hoort word je de herhaling van het melodietje zat.’

Ook belangrijk: er komt geen einde aan het liedje. ‘Het blijft maar in je hoofd herhalen. Zo werken je hersenen: ze willen het als een puzzel kunnen plaatsen en een einde aan kunnen breien.’ Als dat niet lukt, wordt het vervelend, zegt De Wit.

Waarom werkt het dan wel in de Efteling?

Waarom de muziek in de Efteling wél zo goed werkt? Daar hebben ze het volgens De Wit slim aangepakt, want de muziek werkt in het pretpark juist sfeerverhogend. ‘De Efteling heeft allerlei variaties en muziekinstrumenten toegevoegd, en je gaat er met een bootje doorheen dus je hoort en ziet – want je ogen doen ook wat – elke keer wat anders’, legt De Wit uit. Op het station is het een ander verhaal: 'Als je blijft zitten op één punt en je hoort dat steeds, wordt je er niet goed van en wil je weg!’

En nog een iconisch Eftelingdeuntje:


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen