Lifestyle25 sep '17 22:18Aangepast op 25 sep '17 22:33

Filmpje op grote hoogte leidt tot tranendal

Auteur: Judith Laanen

Een film kijken in het vliegtuig? Waarschijnlijk ga je eerder huilen, blijkt uit onderzoek van het Londense Gatwick Airport.

Het bronzen beeld 'Huilende reus' van de Amerikaanse beeldhouwer Tom Otterness, van museum Beelden aan Zee in Scheveningen op de boulevard.
Het bronzen beeld 'Huilende reus' van de Amerikaanse beeldhouwer Tom Otterness, van museum Beelden aan Zee in Scheveningen op de boulevard. (Hollandse Hoogte / Sabine Joosten)

Voor veel mensen is een lange vlucht sowieso al een lijdensweg, dus hoe beter die te overbruggen met een paar uur film kijken. Maar let op: een tearjerker uit je entertainmentsysteem biedt misschien afleiding, je gaat er omdat je 'm in het vliegtuig kijkt ook harder van janken. Gatwick Airport zocht uit dat de vligende mens emotioneel instabieler is.

Lekker janken in het openbaar, huh?

Het vliegveld ondervroeg 2000 mensen. 15 procent van de mannen en 6 procent van de vrouwen gaf in het onderzoek aan eerder te huilen tijdens het vliegen. Gawy Keyser, filmkenner van de Groene Amsterdammer, verbaast zich dat mensen doen: 'Je verwacht niet dat mensen in een publieke ruimte zo snel hun emotie tonen.'

'Als reiziger ben je onthand in de lucht'

Marius Rietdijk, directeur van het Centrum voor Gedragsverandering aan de Vrije Universiteit, heeft een idee waarom de waterwerken aangezet worden in de lucht: 'Als reiziger ben je in de lucht wat onthand: verder van huis en waar je van houdt, maar je bent ook blij omdat je ergens heen gaat en ook weer bang omdat je als haringen in een ton zit in dat vliegtuig.'

Opstelling leent zich voor huilen

Een praktische verklaring voor het openzetten van de traansluizen kan de manier waarop de film bekeken wordt zijn, denkt Keyser: 'Je zit dichtbij het scherm en je hebt een koptelefoon op. Ik denk dat deze opstelling mensen ertoe in staat stelt zich heel erg in het verhaal in te leven.' Komt ook nog eens bij dat de films met een menselijk verhaal het juist goed doen in het vliegtuig, weet Keyser.

Wat kun je zelf doen tegen al dat gejank?

Rietdijk adviseert yoga-, meditatie- of ademhalingsoefeningen tegen het huilen: 'Dan kun je al je spieren ontspannen. Dan kom je dichter bij je verstand en worden je emoties wat rustiger.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen