Lifestyle24 okt '17 17:19Aangepast op 24 okt '17 17:34

Stiltegebieden lopen gevaar

Auteur: BNR Webredactie

Stiltegebieden staan steeds meer onder druk. De Nederlandse Stichting Geluidsoverlast heeft daarom 29 oktober uitgeroepen tot de Dag van de Stilte om aandacht te vragen voor het toenemende lawaai.

Rust

‘Je moet ergens de rust nog kunnen vinden’, meent Erik Roelofse, directeur van de Nederlandse Stichting Geluidshinder. Het lawaai neemt toe en het wordt steeds moeilijker om in ons kleine kikkerlandje weg te zijn van alle herrie en hectiek. Ooit telde Nederland 650 hectare aan stiltegebieden, daarvan is in de afgelopen tien jaar tien procent verdwenen.

Stille protest

Het idee is dat mensen op 29 oktober massaal stiltegebieden gaan bezoeken en de stilte gaan beleven, zegt Roelofse. De stichting wil die dag juist onderzoek doen naar hoe mensen de stilte beleven. ‘Wij willen weten hoe mensen over de stilte denken’.

Veluwe

De Veluwe, een van de belangrijkste stiltegebieden in Nederland, loopt inmiddels ook gevaar. De komst van Lelystad Airport betekent dat vanaf 2019 aan- en uitvliegroutes boven de Veluwe zullen gaan vliegen. Verslaggever Martijn de Rijk zocht de stilte op nu het nog kan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen