Lifestyle21 dec '17 06:34Aangepast op 21 dec '17 14:59

Huishouden? Man drukt nog vaak zijn snor

Auteur: BNR Webredactie

De verdeling van het huishouden tussen man en vrouw blijft toch... tsja... een beetje oneerlijk. Al wordt het verschil nu het economisch beter gaat wel kleiner.

Mei 1999: Mannen achter de strijkplank op het Arbeid & Zorg-symposium 'Tussen Vlinderdas & Theedoek'.
Mei 1999: Mannen achter de strijkplank op het Arbeid & Zorg-symposium 'Tussen Vlinderdas & Theedoek'. ( ANP)

Mannen en vrouwen besteden ongeveer een kwart van hun tijd aan betaald en onbetaald werk, maar de verdeling is verschillend: mannen werken meer en vrouwen besteden meer tijd aan het huishouden en zorgtaken. Dat staat in een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Vrouwen besteden per week gemiddeld negen uur meer aan het huishouden en zorgtaken dan mannen. In gezinnen met kinderen is het verschil zelfs 15 uur.

Het kruipt allemaal wel ietsje naar elkaar toe. Zo zijn vrouwen in de laatste jaren minder gaan doen in het huishouden en de mannen iets meer. 'Dat is een klein beetje meer en kan aan het toeval worden toegeschreven', zegt Anne Roeters van het SCP. Volgens het SCP is er, nu het economisch beter gaat, meer geld beschikbaar voor zaken als huishoudelijke hulp en maaltijdbezorging.

Zelfs op jonge leeftijd is er al een verschil zichtbaar. Bij de 12- tot 19-jarigen besteden jongens 5 uur per week aan huishoudelijke taken, boodschappen en informele hulp, terwijl dit voor meisjes bijna het dubbele (9 uur per week) is.

Het SCP onderzocht onze tijdsbesteding door 1500 mensen in een dagboekje een week lang te laten bijhouden hoe ze hun tijd indelen. Wat betreft vrijetijdsbesteding is er weinig verandering te zien vergeleken met tien jaar geleden; ook ons slaapgedrag (60 procent slaapt minimaal acht uur) is onveranderd.

Taakverdeling net als op kantoor

Hester Hospes, organisatiecoach, zegt dat dezelfde structuur als op kantoor een goede oplossing kan bieden. 'De directeur doet dingen, de conciërge doet dingen, iedereen doet dingen. Dat is allemaal belangrijk maar ze doen niet hetzelfde. Zo kun je thuis ook je taakverdeling inrichten.' Daarbij kan de man de taken die voor hem belangrijk zijn doen, en de vrouw de taken die zij het belangrijkst vindt

Gerelateerde artikelen