Lifestyle28 dec '17 18:41Aangepast op 29 dec '17 11:17

De beste appelflap: 'Vol, boem, appel!'

Auteur: Marjan van den Berg

Vandaag verscheen in het AD de veelbesproken Oliebollentest. BNR test appelflappen (of eigenlijk: 'appelbeignets') en heeft daarvoor de hulp ingeroepen van tv-kok en appelflappen-deskundige René Pluijm. De verschillen zijn enorm.

'Het begint natuurlijk bij de appel, laat dat duidelijk zijn', doceert Pluijm. 'En naar mijn mening moet de buitenkant van een appelflap een beetje krokant zijn. De appel moet heel zijn, je moet nog bite hebben in die appel, er moet geen moes in zitten.'

Eigenlijk gebruiken we het woord appelflap hier overigens ten onrechte: echte appelflappen zijn immers verpakt in bladerdeeg en gebakken in de oven. In werkelijkheid gaat het hier om appelbeignets, waarbij een stuk appel door een beslag wordt gehaald en wordt gefrituurd. Maar omdat deze vaak ook appelflappen worden genoemd, blijven wij dat ook doen.

We hebben in de uitzending een steekproef gedaan en de appelflappen getest van drie bakkers uit de top-tien van de Oliebollentest: hoe zijn hun appelflappen?

1. Bakkerij Vonk uit Bunnik

'Heel dun, mooi krokant laagje dat eromheen zit', oordeelt Pluijm. 'Met suiker, het appeltje is nog mooi stevig.' De smaak: 'Prettig. Je proeft goed die appel. Van mij mag het iets minder zoet.'

2. Gebakkraam Smit uit Ouderkerk aan de Amstel

'Dit is gewoon moes, proef je dat?', zegt Pluijm. 'Deze is zompig, een beetje moeserig. Daar mag je van houden.' Zijn oordeel: 'Deze is het niet voor mij. Ik vind het beslag te dik. (...) Deze is mislukt naar mijn mening.'

3. Gebakkraam Albers uit Amsterdam

'Zacht, maar toch veel smaak. Deze heeft de meeste smaak van de drie, vind ik', zegt Pluijm. 'Hij is niet zo crunchy, dat is jammer, maar in alle eerlijkheid: dat kan komen doordat wij hem hier in de oven hebben herverwarmd. Het lekkerste is het natuurlijk als hij uit het frituurvet of de olie komt en dan, bam, op je bord.' Wat Pluijm betreft is dit de beste van de drie. 'Nummer drie is gewoon: vol, boem, appel!'

Gebakkraam Dennis Smit in Ouderkerk aan de Amstel. 5 appelflappen voor 7,50
Gebakkraam Dennis Smit in Ouderkerk aan de Amstel. 5 appelflappen voor 7,50
Bakkerij Vonk in Bunnik. 5 appelflappen voor 9,50
Bakkerij Vonk in Bunnik. 5 appelflappen voor 9,50
Gebakkraam Albers in Amsterdam. 5 appelflappen voor 10,-
Gebakkraam Albers in Amsterdam. 5 appelflappen voor 10,-

Gerelateerde artikelen