Lifestyle24 jan '18 19:19

Geen fondsenwerving meer voor fundraise-club

Auteur: BNR Webredactie

The Presidents Club stopt met het organiseren van evenementen om fondsen te werven voor goede doelen. Het bestuur van de club zal het geld dat nog in kas zit verdelen over instellingen die kinderen helpen.

The Financial Times gaf gisteren, door de ogen van twee undercover hostesses, een opmerkelijk inkijkje in wat een herendiner annex veiling zou moeten zijn, maar mogelijk meer weg had van een testosteronbombardement van 360 gegoede - voornamelijk - Britten die zich verlekkeren aan 130 gastvrouwen, onvrijwillig gestoken in korte, zwarte rokjes met hoge hakken. Met name onder sponsoren heeft het voor de nodige opschudding gezorgd. De eerste geldschietende reclamebureaus hebben zich al teruggetrokken en één organisator is inmiddels opgestapt.

Ten minste twee kinderziekenhuizen hebben het geld dat ze van de organisatie ontvingen hebben dat inmiddels teruggestort, zegt correspondent Lia van Bekhoven. Het is overigens niet de eerste keer dat er rumoer ontstaat rond zo'n evenement. 'Herensociëteiten en clubs waar vrouwen worden buitengesloten zijn in dit land niet vreemd en in dat licht moet je ook de Presidents Club zien. Op de betreffende avond kon je inzetten op een stripclub of een behandeling plastische chirurgie - niet voor jezelf, maar voor je vrouw. Add spice to your wife, stond in het programma.'

Weinstein-affaire

Enkele aanwezigen hebben al gereageerd, anderen houden wijselijk hun mond. Maar buiten kijf staat dat een en ander wel heeft geleid tot een discussie die we kennen van de Weinstein-affaire: dat het 2018 is. 'Een parlementslid dat een kamercommissie voor gelijke rechten voorzit vindt dat de regels echt moeten worden aangescherpt; net als destijds de wet op de rassendiscriminatie, wordt nu gesproken over het aanscherpen van de wet op de seksediscriminatie. Maar dat is alleen effectief in een klimaat van schaamte over bepaald aanmatigend mannelijk gedrag.'

Het diner wordt al drieëndertig jaar georganiseerd voor de crème de la crème van de Britse zaken- en financiële wereld én een handjevol (mannelijke) politici. Geveild worden onder meer een lunch met minister Boris Johnson van Buitenlandse Zaken, een avond in een stripclub of een thee-afspraak met Mark Carney, gouverneur van Bank of England. Tot de genodigden behoren Nadhim Zahawi, onlangs benoemd als staatssecretaris van Onderwijs, Jon Mendelsohn, partijprominent van Labour en Peter Jones, bekend van het tv-programma Dragon's Den.

Op schoot

Tijdens het diner zijn meerdere van deze gastvrouwen betast, seksueel geïntimideerd, bij hongerige mannen op schoot getrokken en blootgesteld aan oneerbare voorstellen om 'de conversatie in een andere ruimte voort te zetten', meldt The Financial Times. Eén 19-jarige hostess kreeg de weinig vlijende vraag voor de kiezen of ze misschien prostituee was. En zo staan er in het acht pagina's beslaande artikel nog wel meer voorbeelden. Zeker in de nasleep van de MeToo-affaire lijkt een nieuw schandaal geboren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen