BNR Nieuwsradio
Nieuws
Programma's
Programmagids AEX Factor BNR BREEKT Beter Beurswatch BNR's Big Five BNR Doorpakkers BNR Slimme Koppen BNR Sportzaken Boekestijn en De Wijk BNR In de Middag BNR Mobility Bouwmeesters Crisis de Baas De BNR Techniektour Dutch Podcast Top 20 De Nationale Autoshow De Eeuw van mijn Dochters De Ochtendspits De Wereld Digitaal Ondernemersdesk The Friday Move The Green Quest Werkverkenners Zakendoen
Podcasts
Alle podcasts Brand Stories Columns Amerika Podcast Cryptocast Newsroom Den Haag BNR Perestrojkast De Weg naar een Vaccin De Ben Tiggelaar Podcast De Strateeg De Technoloog Italië Podcast Met Afvallen en Opstaan Newsroom Petrolheads Vraag het Gommers Baanbrekende Businessmodellen China Podcast Eenmaal andermaal EuropaMania Goede Reispodcast Onderzoeksraad der dingen Ongekend in Vredestijd Space Cowboys Spitsbrekers Tech Update De Klantenpodcast Tinbergen en de economie van morgen Wetenschap Vandaag Werkprofessor Wij in de toekomst Column Corné van Zeijl Sportzaken Stop! De podcast ZZP Café
Gemist
Brand Stories
Nieuwsbrief
SMART Radio
Podcast Awards
BNR App
Adverteren
Adverteren BNR podcast
Frequenties
Over BNR
Contact
Meer
Nieuws
Programma's
Programmagids AEX Factor BNR BREEKT Beter Beurswatch BNR's Big Five BNR Doorpakkers BNR Slimme Koppen BNR Sportzaken Boekestijn en De Wijk BNR In de Middag BNR Mobility Bouwmeesters Crisis de Baas De BNR Techniektour Dutch Podcast Top 20 De Nationale Autoshow De Eeuw van mijn Dochters De Ochtendspits De Wereld Digitaal Ondernemersdesk The Friday Move The Green Quest Werkverkenners Zakendoen
Podcasts
Alle podcasts Brand Stories Columns Amerika Podcast Cryptocast Newsroom Den Haag BNR Perestrojkast De Weg naar een Vaccin De Ben Tiggelaar Podcast De Strateeg De Technoloog Italië Podcast Met Afvallen en Opstaan Newsroom Petrolheads Vraag het Gommers Baanbrekende Businessmodellen China Podcast Eenmaal andermaal EuropaMania Goede Reispodcast Onderzoeksraad der dingen Ongekend in Vredestijd Space Cowboys Spitsbrekers Tech Update De Klantenpodcast Tinbergen en de economie van morgen Wetenschap Vandaag Werkprofessor Wij in de toekomst Column Corné van Zeijl Sportzaken Stop! De podcast ZZP Café
Gemist
Brand Stories
Nieuwsbrief
SMART Radio
Podcast Awards
BNR App
Adverteren
Adverteren BNR podcast
Frequenties
Over BNR
Contact
BNR Nieuwsradio
Nieuws
Programma's
Programmagids AEX Factor BNR BREEKT Beter Beurswatch BNR's Big Five BNR Doorpakkers BNR Slimme Koppen BNR Sportzaken Boekestijn en De Wijk BNR In de Middag BNR Mobility Bouwmeesters Crisis de Baas De BNR Techniektour Dutch Podcast Top 20 De Nationale Autoshow De Eeuw van mijn Dochters De Ochtendspits De Wereld Digitaal Ondernemersdesk The Friday Move The Green Quest Werkverkenners Zakendoen
Podcasts
Alle podcasts Brand Stories Columns Amerika Podcast Cryptocast Newsroom Den Haag BNR Perestrojkast De Weg naar een Vaccin De Ben Tiggelaar Podcast De Strateeg De Technoloog Italië Podcast Met Afvallen en Opstaan Newsroom Petrolheads Vraag het Gommers Baanbrekende Businessmodellen China Podcast Eenmaal andermaal EuropaMania Goede Reispodcast Onderzoeksraad der dingen Ongekend in Vredestijd Space Cowboys Spitsbrekers Tech Update De Klantenpodcast Tinbergen en de economie van morgen Wetenschap Vandaag Werkprofessor Wij in de toekomst Column Corné van Zeijl Sportzaken Stop! De podcast ZZP Café
Gemist
Brand Stories
Nieuwsbrief
SMART Radio
Podcast Awards
BNR App
Adverteren
Adverteren BNR podcast
Frequenties
Over BNR
Contact
Lifestyle

'Zet stop op nieuwe restaurants Amsterdam'

  • Bastiaan Kleinjan
woensdag 24 januari 2018, 11:06 Update: woensdag 24 januari 2018, 11:28

Er moet een stop komen op nieuwe restaurants in Amsterdam. Daarvoor pleit topkok Ron Blaauw op BNR.

In verband met de door u gekozen cookievoorkeuren kunnen wij deze Youtube-video niet tonen. Klik hier om akkoord te gaan met de cookievoorkeuren die nodig zijn om deze Youtube-video te laden.

Volgens de sterrenchef zijn er op dit moment teveel restaurants in de hoofdstad. Er moet daarom een voorbeeld worden genomen aan hotelstop die eerder in Amsterdam werd ingevoerd. 'Er is gewoon te weinig personeel. Er is een stop gezet op de hotelwereld en dat moet ook bij de restaurants gebeuren. Het weerhoudt mij ervan om nieuwe zaken in Amsterdam te openen. Er moet wat gebeuren, of we moeten de mogelijkheid krijgen om eerder mensen uit het buitenland te halen', vindt Blaauw.

De chefkok ziet een groot probleem ontstaan. Bij een mogelijk stop op nieuwe restaurants, moet vooral gekeken worden naar de grootte van restaurants. 'Een buurtrestaurant waar een echtpaar in staat, bedoel ik er niet mee. Vooral van de grote restaurants met tien tot vijftien man bediening en tien tot vijftien man in de keuken, zijn er op dit moment teveel', stelt Blaauw.

Nederlandse kaart naar Amerika brengen

Waar de enorme hoeveelheid aan restaurants Blaauw ervan weerhoudt om nog een nieuwe zaak te openen in Amsterdam, denkt de chef wel aan een oversteek van de Atlantische Oceaan. 'We zijn druk in het buitenland en er lopen verschillende lijnen, die heel concreet worden. We zijn aan het rondkijken en je moet denken richting Amerika.' Of Blaauw in de Verenigde Staten de Nederlandse keuken gaat introduceren? 'Misschien. Je bent warm', antwoordt hij.

In Nederland zit een nieuwe vestiging in de hoofdstad er niet meer in, maar daarbuiten zouden zomaar nog nieuwe Gastrobars hun deuren kunnen openen. 'Utrecht, Maastricht, daar zijn we zeker aan het kijken. Dat kan bij mij heel snel gaan. Maar ik heb de afgelopen vijf jaar wel geleerd dat ik niet te impulsief moet zijn.'

Nieuw bonussysteem voor personeel

Van het imago dat in de horeca heel hard gewerkt moet worden voor heel weinig geld, wil Blaauw ook af. 'Het is belangrijk dat je nu met de kern van je personeel, je basis, veel meer moet doen. Dat moet je veel meer koesteren. Vroeger was het “je mag blij zijn dat je bij ons werkt”, dat is bijna omgedraaid. Misschien is dat wel een heel goede tendens.'

Om dat verder te versterken, werkt Blaauw in zijn restaurants aan een bonussysteem waarbij een deel van de winst wordt verdeeld onder het personeel, als een soort dividenduitkering. 'Ze moeten één worden met de zaak. Dan voelen ze het ook als het een avond wat minder is en dan zetten ze een stapje harder. Ze moeten het gevoel hebben dat ze een beetje aan het ondernemen zijn.'

CultuurLifestyleVoeding
Deel dit artikel:

Aanbevolen podcasts

Corendon: Pakketreizen KLM oneerlijke concurrentie

Horecagroothandels in problemen door kwetsbare voorraden

'Investeer veel meer in technologie voor voeding'

Volg de discussie via Facebook of Twitter

Doe mee aan de discussie op onze Facebookpagina of via Twitter (#bnr).
BNR Facebook BNR Twitter
live-studio-image
BNR Service en Contact
Contact Frequenties BNR Nieuwsbrief Privacy Cookies Cookie-instellingen Algemene voorwaarden
Podcasts
Alle podcasts Expert Podcasts BNR App iTunes Spotify
BNR Kanalen
BNR App BNR Nieuwsbrief Files en Flitsers FD BNR LIVE LIVE Eventsnieuwsbrief
Volg BNR
Linkedin Twitter Facebook Instagram YouTube RSS
Adverteren
Adverteren op BNR Adverteren op FD Adverteren BNR podcast Vacature plaatsen op BNR Vacatures FD Mediagroep
Carrière
Werken bij BNR Stages
FD Mediagroep
FD Company.info Energeia ESB.nu Pensioen Pro De Jurist Fondsnieuws Springest FDMG.nl
Programmering
Programmagids
Disclaimer
Disclaimer
Download on the App Store Android App on Google Play