Lifestyle8 feb '18 14:05Aangepast op 8 feb '18 14:59

EP: onderzoek zomertijd

Auteur: BNR Webredactie

Heerlijk, die lange zomeravonden. Die hebben we te danken aan de zomertijd. Een duidelijk nadeel is er ook: dat extra vroege opstaan... zeker als de zomertijd net is ingegaan. Misschien komt er toch een eind aan het halfjaarlijkse gedraai aan de klok. Het Europees Parlement wil een onderzoek hiernaar.

( ANP)

Een meerderheid in het Europees Parlement roept de Europese Commissie op tot een grondig onderzoek naar de gevolgen van de zomer- en wintertijd. Een resolutie om helemaal te stoppen met het halfjaarlijkse klok verzetten haalde het niet. EU-parlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA): 'Dit is een klein stapje op de lange weg om het klok verzetten in de EU te stoppen. We blijven ervoor strijden. Ik weet zeker dat actiegroepen, regeringen en Europarlementsleden aan de weg blijven timmeren om afschaffing te bereiken. Het is in het belang van zoveel gezinnen en kinderen die nodeloos last hebben van deze verplichting.'

De zomertijd is in de vorige eeuw ingevoerd om energie te besparen. Uit onderzoek was al gebleken dat het uur verschil daar nauwelijks effect op heeft. Bovendien wordt de biologische klok erdoor verstoord.

Afschaffen dus?

Om gezondheidsredenen lijkt het ook slaapdeskundige Hans Hamburger (Amsterdam Slaap Centrum en Boerhaave Medisch Centrum) een goed idee om de zomertijd af te schaffen, zeker voor de gezondheid van mensen die toch al heel vroeg op moeten. 'Ik weet niet hoe het u valt, maar een aantal van uw collega's vindt dat heel onplezierig, zo heel vroeg opstaan, en dan moet het nog vroeger.'

Hij vervolgt: 'Verder is het zo dat voor een heleboel mensen de slaap korter wordt omdat ze 's avonds later naar bed gaan omdat het veel te lang licht is. Het betekent uiteindelijk dat heel veel mensen die de zomer vieren, 's avonds later naar bed gaan, korter slapen, overdag meer klachten van vermoeidheid hebben', zegt hij. Mede daardoor zou de kans op verkeersongelukken ook kunnen toenemen, denkt hij. Ook andere landen hameren al op afschaffing van de zomertijd. Turkije en Rusland hebben de zomertijd al afgeschaft.

Hoewel het gaat om een EU-bevoegdheid, heeft een parlementscommissie in Polen al voor afschaffing gestemd. In Finland komt er mogelijk een referendum over. Ook in andere, vooral noordelijke EU-landen, neemt de weerstand toe.

Gerelateerde artikelen