Lifestyle5 mrt '18 18:11

Producenten imitatievlees draaien overuren

Auteur: BNR Webredactie

In deze week zonder vlees is er extra aandacht voor vleesvervangers. En daar gaat het best goed mee. Sinds 2015 stijgt de verkoop ieder jaar met ruim 30 procent. Dat merken ze bij Vivera in Holten aan den lijve. In deze fabriek voor vleesvervangers draaien de werknemers overuren om aan de vraag te kunnen voldoen.

Jeroen Boom (links) en Gert-Jan Gombert (midden) van Vivera - Producent van Vleesvervangers, aan een broodje 'Shoarma'
Jeroen Boom (links) en Gert-Jan Gombert (midden) van Vivera - Producent van Vleesvervangers, aan een broodje 'Shoarma' (Harmen van der Veen)

'We zijn voor het eerst door de anderhalf miljoen schaaltjes in de week gegaan', vertelt commercieel manager Gert-Jan Gombert trots. 'Moet je nagaan: anderhalf miljoen bakjes met gemiddeld twee producten daarin. En dat wordt gewoon gegeten per week.'

In de fabriek, die op volle toeren draait, ruikt het gewoon naar vlees, merkt verslaggever Harmen van der Veen op. 'Dat is een groot compliment', zegt Gombert. 'We proberen smaak, structuur, bite en mondgevoel zo goed mogelijk te benaderen en we zien ook dat als mensen het voor het eerst proberen, ze maar weinig verschil proeven.'

Volgens Gombert is het de laatste tijd wel heel hard gegaan. 'Als ik twee jaar geleden in de voetbalkantine zei dat ik in de vleesvervangers zat, werd ik raar aangekeken. Nu begrijpen mensen het en blijft het voor velen niet bij een keertje uitproberen.'

Lees ook: : Vleesvervangers zijn hot

Gerelateerde artikelen