Lifestyle3 sep '18 07:12Aangepast op 3 sep '18 07:58

Verdubbeling aantal illegale medicijnen per post

Auteur: Jan Ad Adolfsen

De douane onderschept steeds meer geneesmiddelen die illegaal via internet zijn besteld en per post naar Nederland worden gestuurd. De meeste komen uit Aziatische landen.

Het gaat daarbij om afslank- en erectiemiddelen, maar ook om zware pijnstillers als fentanyl, het middel dat Prince fataal werd. Bloedlink, zegt Rik Wagenaar, apotheker bij brancheorganisatie KNMP. Het kan zijn dat er in de middelen te veel of te weinig werkzame stoffen zitten en er is geen controle. Als de middelen worden gebruikt als partydrug, gaat het natuurlijk om een vrije keus. Maar als je echt op zoek bent naar geneesmiddelen, zegt Wagenaar, kun je meteen onraad ruiken als er niet naar een recept wordt gevraagd. Hij raadt mensen ten stelligste af op deze manier aan medicijnen te komen. 'Je speelt met je gezondheid'.

Ook Toine Pieters, hoogleraar geschiedenis van de farmacie Universiteit Utrecht, ziet het aantal in beslag genomen illegale geneesmiddelen ieder jaar groter worden. Volgens hem is het voor criminelen lucratiever dan drugshandel, omdat er op drugshandel hoge straffen staan. En wat de douane er nu uithaalt, is nog maar het spreekwoordelijke topje van de ijsberg, zegt Pieters. Verder wijst hij erop dat medicijnen bestellen op internet zonder recept in principe strafbaar is.

(AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen