Lifestyle8 mei '19 08:13Aangepast op 8 mei '19 08:40

'Kinderopvang aan eigen succes ten onder'

Auteur: BNR Webredactie

De kinderopvang dreigt voor steeds meer ouders te duur te worden, waarschuwt ABN AMRO. Het probleem speelt vooral bij tweeverdieners in de grote steden.

Dat de kinderopvang steeds duurder wordt, heeft te maken met de hogere kwaliteitseisen die eraan worden gesteld, vertelt Kasper Buiting, sectoreconoom van ABN AMRO. Vooral de nieuwe regel dat er per begeleider nog maar drie in plaats van vier baby's ondergebracht mogen worden, hakt erin. Je hebt dus meer mensen nodig.

Al die extra kosten worden weer doorberekend aan de ouders. Het probleem speelt vooral in stedelijke gebieden. Daar wonen veel hoogopgeleide tweeverdieners met een hoog inkomen. De hogere inkomens krijgen minder vergoeding. Daarnaast is er een tekort binnen de kinderopvang, met grote concurrentie en hogere kosten tot gevolg.

Gjalt Jellesma, voorzitter van Boink, belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang, vindt het goed dat er een kwaliteitsslag is gemaakt, alleen, zegt hij, komt die na jarenlange bezuinigingen. Daardoor zijn veel mensen de sector uitgestroomd. En daar komt nog bovenop het personeelstekort als gevolg van de strengere eisen.

Gerelateerde artikelen