Lifestyle13 jul '19 10:00

'Smaakverandering gaande op kunstbeurzen'

Auteur: BNR Webredactie

Mark Grol, kersvers algemeen directeur van de grootste nationale kunstenbeurs PAN Amsterdam, wil de koers richting meer zelfstandigheid van internationale kunstbeurs TEFAF voortzetten. De bijhorende vernieuwing van samenwerkingsverbanden levert niet alleen een zelfstandige commerciële koers op, ook de kunstbeurzen zelf zien er steeds moderner uit. 'Het spel tussen verschillende stijlen willen we met de PAN echt uitdragen,' zegt Mark Grol.

Hoewel de TEFAF de allergrootste kunstbeurs is ter wereld volgens Mark Grol, wilden de handelaren en de raad van commissarissen van PAN Amsterdam een eigen koers varen. 'Het grote voordeel is dat je één gezicht en team hebt naar buiten, voor de sponsors, handelaren en de doelgroepen die komen.' De beurzen zijn heel belangrijk geworden voor Nederlandse handelaren omdat er zoveel wordt verhandeld.

LUISTER OOK: Onder moeders vleugels weg

Met de kritiek dat PAN Amsterdam nu internationale slagkracht verliest zonder internationaal moederbedrijf TEFAF is algemeen directeur Mark Grol het niet eens. Uit de samenwerking is niet het beste naar voren gekomen. 'Dat is hoe onze handelaren daar zelf over dachten,' zegt Grol.

Een kunsthandelaar, Aalderink uit Amsterdam, vindt dat het publiek is veranderd. Zo zouden er in plaats van kenners en liefhebbers steeds meer leken en bezoekers zijn. Daarnaast zouden minder moderne kunstwerken moeilijker in te passen zijn. Maar Mark Grol, de aandeelhouders en de raad van commissarissen willen nieuwe doelgroepen aanspreken. 'Mensen verzamelen ook moderner en dus moet er een modernere uitstraling zijn. Het ligt er ook aan hoe je als handelaar daarin staat.'

Die smaakverandering is dus niet voor iedereen aanvaardbaar. Waar handelaren vooral op zoek zijn naar klanten houdt Mark Grol het op 'kopende bezoekers'.

Gerelateerde artikelen