Lifestyle4 dec '19 21:56Aangepast op 10 dec '19 15:40

Fastfoodketens profiteren van vraag naar snelle hap

Auteur: BNR Webredactie

Een vette snack is nog altijd onverminderd populair. En dat zorgt ervoor dat het aantal fastfoodrestaurants in rap tempo blijft toenemen.

Image
(William WEST / AFP)

In totaal telt ons land 447 fastfoodrestaurants, een toename van 6 procent ten opzichte van 2018. Dat blijkt uit een inventarisatie van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners op verzoek van BNR.

Het gaat voornamelijk om grote formules als McDonald's, KFC en Burger King. 'Ondanks politieke en maatschappelijke druk om gezonder te eten zijn dit soort zaken nog altijd erg populair’, zegt Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners. ‘Ze spelen goed in op onze behoeften: een snelle hap voor een lage prijs. Maar je moet ook niet vergeten dat achter dit soort spelers geoliede marketingmachines schuilgaan.’

Lees ook | Nederland is een slecht taco-land

Focus verleggen

De afgelopen jaren is dit type restaurant steeds nadrukkelijker aanwezig in ons straatbeeld. Sinds 2013 groeide het aantal fastfoodrestaurants met bijna een kwart. Toch zijn de spelers van nu anders dan die van toen. ‘Ze zijn mee veranderd met de tijd en bieden vaker vegetarische en gezonde alternatieven aan. Lang niet alles komt meer uit de frituur', zegt Timmermans.

Luister ook | Newsroom: Een nieuwe ruilverkaveling moet de stikstofcrisis oplossen

Toename stoppen

Ook de komende jaren verwacht het adviesbureau een stijging. Daarom wordt in de gemeente Almere gekeken of de groei van fastfoodketens aan banden kan worden gelegd. 'Als er minder ongezonde keuzes zijn, is iemand minder snel geneigd daarvoor te kiezen', zegt Leonie Vestering, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Almere. Ook in Amsterdam zijn maatregelen genomen om de wildgroei van fastfoodketens tegen te gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen