Lifestyle16 dec '19 13:14Aangepast op 19 dec '19 17:52

De Grote Vraag | Elske Doets

Auteur: BNR Webredactie

Hoe breek je door als wetenschapper? Ga je klimaatverandering tegen of help je het fileprobleem de wereld uit? Zes weken lang gaat BNR op zoek naar grote vragen, knelpunten en uitdagingen van ondernemers, politici en wetenschappers.

Elske Doets, eigenaar van Doets Reizen, bijt het spits af. Haar Grote Vraag is: 'Hoe moet ik als reisondernemer omgaan met het klimaat? Moet ik al mijn reizen CO2-neutraal gaan maken of moet ik daar op een andere manier mee omgaan?'

Doets is al jaren bezig met deze materie. Haar reisorganisatie heeft bijvoorbeeld al heel lang geleden besloten om bepaalde excursies niet meer aan te bieden, zoals die waarbij het koraal in gevaar komt. Ook staan er geen tripjes meer op het programma waarbij klanten kunnen zwemmen met dieren.

Vliegen

Lastiger is het hoe om te gaan met vliegen. Doets Reizen zit in de verre reizen en dus is het volgens Elske Doets onvermijdelijk dat je gaat vliegen. CO2 compenseren of de handel met emissierechten vindt ze kunstmatige maatregelen.

Tijdens een indringende natuurervaring in British Columbia met nog onaangetast regenwoud kwam Doets in contact met de non-profit-organisatie Pacific Wild. Ze besloot al haar reizigers te verplichten daar bij boeking een bijdrage aan te leveren. Vervolgens verdubbelt zij dat ieder jaar. 'Dus ik ga niet bomen herplanten, maar ik ga ze gewoon behouden.'

 Elske Doets, directeur-eigenaar van Jan Doets Reizen.
Elske Doets, directeur-eigenaar van Jan Doets Reizen. ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen