Lifestyle20 jan '20 17:28

'Blue Monday bestaat niet'

Auteur: BNR Webredactie

Je hebt het vandaag vast al voorbij zien komen: Blue Monday. De derde maandag van januari... de dag waarop we ons het meest neerslachtig zouden voelen. Onzin want het is nooit wetenschappelijk bewezen, vindt onze collega Paulien Sewuster en dus wil ze van de term af.

Volgens Sewuster lijkt het erop dat mensen depressieve gevoelens worden aangepraat. 'Het is nu in het rijtje gekomen van de gezelligheid rond Sinterklaas, kerst en oud en nieuw en dan heb je alweer Blue Monday. Een beetje onzin', zegt Witte Hoogendijk is psychiater, hoogleraar en hoofd van de afdeling Psychiatrie bij Erasmus MC in Rotterdam.

PR

Alle wetenschappelijke onderbouwing die onder deze term zou zitten is ook complete onzin volgens Casper Albers, hoogleraar statistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. 'De term is in 2005 bedacht door een pr-bedrijf met als doel meer zomervakanties te verkopen. Binnen een jaar kwam de wetenschap er via peer review achter dat er helemaal geen wetenschappelijk bewijs was voor het fenomeen. 'Ik hoop dat volgend jaar door de media geen aandacht besteed wordt aan Blue Monday, maar wel aan depressie', zegt Albers.

Gerelateerde artikelen