Lifestyle4 feb '20 09:38Aangepast op 4 feb '20 09:59

Vuurwerkhandel: Grenscontroles nodig rond O&N

Auteur: BNR Webredactie

Een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen zit eraan te komen, maar de vuurwerkbranche doet er alles aan om er nog een gunstige deal uit te slepen. Ook dreigt de branche met een rechtszaak omdat grote partijen vuurwerk na het verbod niet meer verkoopbaar zijn. Vanmiddag proberen ze de Tweede Kamer te overtuigen in een hoorzitting over consumentenvuurwerk.

Het Nationale Vuurwerk in Rotterdam
Het Nationale Vuurwerk in Rotterdam ( ANP)

Luister ook | Knalvuurwerk en vuurpijlen dit jaar nog verboden

Duidelijke afspraken over handhaving van het verbod zijn er nog niet, zegt Marcel Teunissen van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland. En zo zijn er nog meer open eindjes rond het verbod. 'Wij accepteren een gedeeltelijk verbod, maar dat moet er wel gehandhaafd worden op illegaal vuurwerk. Grenscontroles zouden daarbij ook nodig zijn. Straks zijn vuurpijlen en knalvuurwerk ook illegaal en die liggen gewoon in Duitsland in de winkel.'

Voorlichting

Maar volgens de politie is dit soort grenscontroles niet effectief genoeg. Ruud Verkuijlen, programmamanager geweld tegen politieambtenaren bij de Nationale Politie, ziet veel meer in de ontmanteling van de aanvoerlijnen in een veel eerder stadium. Ook is volgens hem een voorlichtingscampagne nodig, om burgers bewust te maken van de strenge handhaving op illegaal vuurwerk. Een vuurwerkverbod kan de handhaving een stuk mákkelijker maken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen