Lifestyle24 mrt '20 13:05Aangepast op 25 mrt '20 12:14

'Religieuze uitzondering op corona-maatregelen is in strijd met de Grondwet'

Auteur: BNR Webredactie

De uitzondering voor religieuze bijeenkomsten en bruiloften op het verbod op bijeenkomsten tot 1 juni is tegen het zere been van het Humanistisch Verbond. De organisatie roept minister Ferd Grapperhaus op om de regels voor iedereen gelijk te trekken.

Lees ook | Liveblog Coronavirus

'We moeten de strijd tegen het coronavirus met zijn allen voeren, ongelovig of gelovig', zegt Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, tegen BNR. 'De uitzondering voor kerkelijke huwelijken en andere religieuze bijeenkomsten heeft ons verbaasd.' Minister Ferd Grapperhaus maakte gisteren bekend dat in die gevallen groepen van tot wel 40 personen wel samen mogen komen.'

Onderscheid

Het virus maakt geen onderscheid tussen wie wel en niet gelooft, zegt Van der Ham. 'Bovendien wordt je nu als niet-gelovige anders behandeld dan iemand die wel religieus is. Daar zijn wij tegen.' De organisatie heeft een brief gestuurd aan de minister met de oproep om de uitzondering terug te draaien.

Dossier | Coronavirus

Humanisten laten zich inspireren door wetenschap en oude en nieuwe denkers. Ze kijken vooral naar de mens, en minder naar een opperwezen. De Nederlandse filosoof Desiderius Erasmus was een van de grondleggers van deze stroming.

Image
( ANP / Robin Utrecht )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen