Lifestyle12 jun '20 16:58

Mondkapjes op tijdens vlucht en op luchthaven

Auteur: BNR Webredactie

Vliegtuigpassagiers moeten een niet-medisch mondkapje dragen tijdens de vlucht en op plekken waar geen 1, 5 meter afstand kan worden gehouden, zoals tijdens het inchecken, de veiligheidscontrole en het boarden. De luchtvaartsector heeft de aanvullende maatregelen genomen om de risico's op een besmetting met het coronavirus zo veel mogelijk te beperken.

Image
( ANP)

Dat schrijven de ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Luchtvaartmaatschappijen hadden de mondkapjes al verplicht gesteld voor reizigers tijdens de vlucht. Volgens Van Nieuwenhuizen hebben vliegtuigen een speciale ventilatie die de lucht in de cabine steeds ververst. Ook dat helpt het besmettingsrisico te verkleinen. Daarnaast gelden strenge regels en voorwaarden om te mogen vliegen. Wie klachten heeft komt het vliegtuig niet in.

Mocht er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch een besmetting zijn aan boord, dan is bron- en contactonderzoek mogelijk, aangezien precies wordt bijgehouden wie op welke stoel zat. 'Dit alles maakt dat de luchtvaart volgens het kabinet op een verantwoorde manier kan opschalen.'

RIVM

Het kabinet had op verzoek van de Tweede Kamer het RIVM om advies gevraagd over de internationale protocollen die gelden in de luchtvaartsector. Het wekte veel verbazing dat allerlei regels en beperkingen gelden voor bijvoorbeeld het openbaar vervoer, culturele instellingen en de horeca, maar niet voor de luchtvaart.

De Kamer wilde snel advies, omdat vanaf 15 juni binnen Europa weer meer gereisd kan worden en het vliegverkeer weer zal toenemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen