Lifestyle7 jul '20 16:00Aangepast op 12 aug '20 15:55

Vakantie in eigen land

Auteur: BNR Webredactie

Je hebt helemaal gelijk dat je deze zomer in Nederland blijft. Want bergen, bossen, zee, en cultuur, we hebben het allemaal gewoon hier. Je moet soms alleen even weten waar je moet zoeken. In deze zomerserie brengen we je langs de mooiste plekjes van ons land.

Aviodrome, Lelystad

Voor sommigen is het misschien even slikken nu vliegen naar exotische oorden minder makkelijk gaat. In onze zomerserie ‘Nederland vakantieland’ is het Aviodrome in Lelystad voor die mensen misschien een zoethoudertje. Raymond Oostergo is conservator in het luchtvaartmuseum. Hij gaat in gesprek met verslaggever Thomas Schuurman.

( Sem van der Wal / ANP)

Veeltalige gedichten in Leiden

Ze staan op een blinde muren, verspreid over de stad. Universiteitsstad Leiden met al haar talenstudies staat vol met gedichten in vele talen van over de hele wereld. En zo kun je in eigen land toch nog een klein wereldreisje maken. Verslaggever Martijn de Rijk wandelde door Leiden samen met gids Jacowies Surie.

Fort bij Abcoude

Deze zomer verkennen we bijzondere en onverwachte vakanties in eigen land. Zoals in Fort Abcoude, waar de geur van buskruit heeft plaatsgemaakt voor een luxueuze pop-up camping. BNRs Jigal Krant werd er rondgeleid door Juke van Niekerk, directeur van de Stichting Liniebreed Ondernemen.

(Natuurmonumenten, https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/fort-bij-abcoude)

Nationaal Park De Biebosch

Het grootste zoetwatergetijdengebied in West-Europa ligt zomaar in Nederland. De Biesbosch, op het randje van Zuid Holland en Brabant is het leefgebied van zeearenden en bevers. En als we een beetje stil zijn, dan mogen we deze vakantie in eigen land, best wel even langs gaan.

(Martijn de Rijk)

De Hunebed Highway, Drenthe

Nu Route 66 in de Verenigde Staten niet de meest veilige locatie is, is route N34 een goede optie. In het oosten des lands is de Hunebed Highway. De stenen uit de oertijd vormen een blik terug in de tijd van een Nederland van de Trechterbekercultuur.

Scheepvaartmuseum, Amsterdam

Geen museum is zo doortrokken met reislust als het scheepvaartmuseum in Amsterdam. En dus bedacht thuisblijver met 'weg-weh' en verslaggever Martijn de Rijk, om een kleine wereldreis te maken door de collectie. Gundy van Dijk en Niels van der Linden wezen hem de weg.

(Robin Utrecht / ANP)

De Hortus, Leiden

Het is er stil, het is er groen en toch ligt het midden in de stad: de Hortus van Leiden. In het kader van vakantie in eigen land krijgt verslaggever Harmen van der Veen een rondleiding van Carla Teune. Ze is eigenlijk al lang met pensioen, maar ze kan het rondleiden van toeristen niet laten.

(Robert Vos / Hollandse Hoogte / ANP)

Brouwerij Bosch, Maastricht

De oudste brouwerij van Nederland die nog intact is. Er zijn wel meer oude brouwerijen in ons land, maar die zijn vaak al gemoderniseerd. Niet Brouwerij Bosch in Maastricht. Daar wordt geen bier meer gemaakt, maar je kan er wel langs voor een rondleiding én een proeverij. Verslaggever Thomas van Groningen kreeg een privé-tour van Rene Brouwers.

(Brouwerij Bosch in Maastricht)
Sloten, Friesland, een van de elf Friese steden: Museum Stêdhus Sleat
Sloten, Friesland, een van de elf Friese steden: Museum Stêdhus Sleat ( ANP)

Museum Sloten, Sloten

In Sloten zijn ze er met ongeveer zevenhonderd inwoners trots op dat ze de kleinste stad van Europa zijn. En de tijd is er stil blijven staan. Verslaggever Martijn de Rijk maakte een boottochtje met Margriet Agricola van het Museum Sloten.

Achtkastelenroute, Vorden

Het Nederlandse landschap is wat vlak, maar daarmee niet minder mooi. Ook hier Tour de France-achtige plaatjes met historische kastelen. Bijvoorbeeld in de Achtkastelenroute, in de buurt van Vorden.

Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Voor la Dolce Vita hoef je niet naar Italië, want ze hebben dat al lang geleden hierheen gebracht. De tentoonstelling Romeinen langs de Rijn in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden brengt je helemaal in de juiste sfeer - wel even reserveren voor je gaat.

Mergelgrotten Maastricht

Het is waarschijnlijk de donkerste en stilste plek van Nederland: het gangenstelsel van de mergelgrotten onder de Sint Pietersberg bij Maastricht. En in het kader van toerisme in eigen land kreeg verslaggever Thomas van Groningen een privé-rondleiding van gids Egbert Aussems van Maastricht Underground.

Oldehove in Leeuwarden

Voor een beetje 'scheve-toren-van-Pisa-gevoel' hoeft u echt niet naar Italië. Ook ons eigen Leeuwarden telt diverse torens die aardig uit het lood staan. Verslaggever Martijn de Rijk beklom met Klaas Zandbergen, van het Historisch Centrum Leeuwarden, de 'Oldehove', een toren in hartje Leeuwarden.

Van Gogh Nationaal Park

Verslaggever Martijn de Rijk bezocht Nuenen samen met Frank van den Eijnden, directeur van Van Gogh Brabant. 'Van Gogh liep heel veel. Hij woonde twee jaar lang in Nuenen, daar heeft hij een kwart van zijn werk gemaakt. Dat waren voor hem prachtige plekken om te werken, te schilderen. Het hele gebied tussen Den Bosch, Eindhoven, Helmond richting Tilburg, Breda, dat tussengebied gaat het Van Gogh Nationaal Park heten. Daar werken we met z'n allen aan het in stand houden van het groen en het landschap om te zorgen dat we uiteindelijk allemaal prettiger kunnen leven.'

Aardbeien uit eigen land

Voor de vrucht die je een instant-zomergevoel geeft hoef je niet te reizen want het zomerkoninkje, de aardbei dus, groeit gewoon op Hollandse bodem. Verslaggever Paulien Sewuster ging naar de kas van Kay Broersen in het Noord-Hollandse Warmenhuizen, waar je zelf aardbeien kan komen plukken.

(ANP)

Kunstmuseum Den Haag

Thomas van Groningen laat zich door directeur Benno Tempel in een privétour langs de pronkstukken van eigen bodem loodsen in het Kunstmuseum Den Haag, met natuurlijk de bekende Victory Boogie Woogie, Tempel zit te springen om bezoekers, na maanden dicht te zijn geweest vanwege de coronacrisis.

De Victory Boogie Woogie
De Victory Boogie Woogie ( ANP / Olaf Kraak)

Fierljeppen

Oké, als die bergwandeling er even niet in zit deze zomer, waarom dan niet gewoon Fierljeppen? In Friesland spring je per polsstok op eenzame hoogte zo over een ééngezinswoning heen. En het is de ideale zomersport. Verslaggever Martijn de Rijk liet zich het polsstok ver-springen uitleggen door Hannes Scherjon in zijn Fierljep-museum in Noard Burgum, onder Leeuwarden.

Zomerserie Vakantie in Eigen land

Tijdens de zomer van 2020 hoorde je elke dag om 16:45 uur hoor in Spitsuur een nieuwe reistip voor vakantie in eigen land. De serie is afgelopen, terugluisteren kan nog steeds via bnr.nl/vakantieineigenland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen