Lifestyle18 sep '20 17:54

'Gestolen Van Gogh uit Laren is terecht'

Auteur: BNR Webredactie

Het schilderij van Vincent van Gogh dat eind maart is gestolen uit Museum Singer Laren is gestolen, is terecht. Dat zegt kunstdetective Arthur Brand op BNR in het programma The Friday Move. 'Ik ben niet meer op zoek want ik weet wie 'm heeft'. Waar het schilderij is, wil Brand niet zeggen. 'Als ik hem had, dan had hij hier nu op tafel gelegen'.

Het gaat om het werk 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar'. Van Gogh heeft het in 1884 geschilderd. Het werk is eigendom van het Groninger Museum, dat het uitleende voor een expositie. In maart van dit jaar werd het gestolen uit het Singer Museum in Laren. In juni publiceerde De Telegraaf foto's van de voor- en achterzijde van het gestolen werk. Die bleken recent te zijn omdat op een van de foto's ook The New York Times van 30 mei stond afgebeeld.

Arthur Brand
Arthur Brand (BNR, The Friday Move)

Het schilderij is volgens de kunstkenner gestolen met als doel om te verkopen aan een topcrimineel die problemen met justitie zou kunnen krijgen. Het schilderij zou dan als middel dienen om een lagere straf te krijgen.

Lees ook | Van Gogh gestolen uit museum Laren

De politie doet ook eigen onderzoek naar het kunstwerk, maar Brand weet dat hij nu al sneller is dan de politie. 'De Staat loopt altijd trager, soms kan je beter één figuur ergens op afsturen dan een groot leger'. En na een tijdje zeuren krijg je het schilderij mee'.

Kunstdetective

Arthur Brand is momenteel bezig met tv-opnames voor het programma 'Kunstdetective' op NPO2. In de laatste aflevering van het programma wordt onthuld waar het schilderij van Van Gogh is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen