Lifestyle26 apr '21 07:06

Nomadland grote winnaar van Oscars

Auteur: BNR Webredactie

De film Nomadland is de grote winnaar geworden van de uitreikingen van de Oscars. De film won liefst drie van de gouden beeldjes. Naast beste film, leverde de drama ook de beste actrice (Frances McDormand) en de beste regie. Chloé Zhao won als tweede vrouw ooit de Oscar voor beste regie.

Nomadland gold op voorhand al als een van de grote favorieten. Het drama gaat over een vrouw (Frances McDormand) die weduwe en werkloos is geworden en met een busje door de Verenigde Staten besluit te trekken. Onderweg bouwt ze een band op met andere 'nomaden'. Frances McDormand is de zevende acteur die een derde Oscar in ontvangst neemt; eerder won zij de prijs voor Fargo en Three Billboards outside Ebbing Missouri.

Anthony Hopkins kreeg verrassend de Oscar voor beste acteur. De verwachting was dat deze prijs naar de vorig jaar overleden collega Chadwick Boseman zou gaan. De 83-jarige Hopkins won zijn tweede beeldje voor zijn rol in The Father, over een dementerende oudere. De film won eerder op de avond ook de prijs voor beste aangepaste scenario.

Waarschuwing voor terugkijkers

Ben je van plan om de uitreiking nog terug te kijken, luister dan eerst even naar de beschrijving van filmjournalist Ab Zagt. 'Alle entertainment is eruit gehaald. Ik heb gekeken naar een saaie, ingekorte uitzending zonder kraak en smaak. Ik had soms het gevoel dat ik naar de uitreiking van de lotto zat te kijken.'

Chloé Zhao won als tweede vrouw ooit de Oscar voor beste regie.
Chloé Zhao won als tweede vrouw ooit de Oscar voor beste regie. (Hollandse Hoogte / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen