Financieel6 mei '22 12:20Aangepast op 6 mei '22 14:26

Geen KLM-vlucht? Dan geen schadevergoeding

Auteurs: Jorn Lucas en ANP

Veel reizigers willen geld terug voor geannuleerde of vertraagde vluchten vanaf Schiphol. In claims gespecialiseerde bedrijven Aviclaim en EUclaim kregen al duizenden verzoeken binnen om de compensatie te regelen. Maar het is nog maar de vraag of reizigers ook daadwerkelijk een compensatie zullen krijgen.

Of een reiziger in aanmerking komt voor een schadevergoeding hangt volgens jurist Sjaak Drinkenburg af van de vliegmaatschappij. 'KLM-reizigers hebben recht op een vergoeding. Het is het personeel van KLM dat die staking heeft gehouden en het Europese Hof van Justitie heeft al eerder een oordeel gegeven op basis van vergelijkbare kwesties.' Maar wie een vlucht heeft geboekt bij een andere maatschappij heeft pech. 'Bij een staking is dan sprake van “een buitengewone omstandigheid” en dan kun je geen vergoeding claimen', zegt Drinkenburg.

(Unsplash)

Drinkenburgs advies: vertrek op tijd. 'Het liefst een dag van tevoren en boek dan bijvoorbeeld een hotelovernachting. Het kan namelijk uit de hand lopen. Plak er extra uren aan vast om zeker te weten dat je op tijd op die luchthaven bent.'

Corendon verkoopt vliegvakanties

Corendon gaat vanwege de problemen op Schiphol 100.000 vliegvakanties verkopen vanaf Duitse luchthavens. Dat heeft de reisorganisatie vanmorgen bekendgemaakt in een persbericht. Om de verwachte drukte op Schiphol het hoofd te kunnen bieden, nemen regionale luchthavens aankomend weekend enkele tientallen vluchten over.

(ANP / Fotobureau Dijkstra)

De Turkse zustermaatschappij van Corendon vloog al vanaf de vliegvelden van Münster/Osnabrück, Weeze, Düsseldorf en Keulen. Nu heeft het concern geregeld dat er per direct 100.000 stoelen ingezet kunnen worden voor vliegvakanties van mensen uit Nederland en België.

'Er worden momenteel massaal vakanties geboekt en om geen ’nee’ te hoeven verkopen, breiden wij ons aanbod continu uit', zegt oprichter Atilay Uslu. 'In de afgelopen weken is het ons duidelijk geworden dat uitbreiding vanaf Schiphol er deze zomer niet in zit. Ook op de regionale luchthavens in Nederland is het niet mogelijk om op korte termijn grootschalig uit te breiden. Daarom zijn we over de grens gaan kijken'.

Regionale vliegvelden schieten te hulp

Regionale vliegvelden zullen komende dagen helpen om de drukte op Schiphol te verlichten. In totaal worden zo'n 35 vluchten overgenomen van Schiphol. Rotterdam The Hague Airport neemt de meeste vluchten over: dit weekend 11. 'Het gaat om enkele honderden mensen', zegt woordvoerder Raymond de Jong van Rotterdam The Hague Airport. 'Wij hebben ook beperkte ruimte, bijvoorbeeld voor parkeerplekken. Passagiers worden met bussen van en naar Schiphol vervoerd'.

Vooralsnog heeft Rotterdam The Hague Airport nog geen last van de problemen waar Schiphol wel mee te maken heeft. 'We hebben wel vertragingen, maar niet zoveel als in Amsterdam. Daarnaast werkt de Rotterdamse luchthaven al langere tijd met Aviapartners voor de bagageafhandeling en daar zien we vooralsnog geen signalen van onrust.'

Schiphol kampt de laatste tijd met grote personeelstekorten bij de beveiliging en de afhandeling van bagage en passagiers. Vorig weekend vroeg Schiphol luchtvaartmaatschappijen om boekingen te schrappen, zodat de vertrekhallen niet te vol zouden lopen. Tientallen vluchten werden geschrapt. Dat is voor komend weekend nog niet aan de orde, hoewel de luchthaven het ook nog niet volledig wilde uitsluiten.

Lees ook | Schiphol sluit verzoek annuleren boekingen dit weekend niet uit


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen