Lifestyle5 jul '22 21:26

Is doodvriezen de oplossing voor de Japanse duizendknoop?

Auteur: BNR Webredactie

Hij overwoekert tuinen en parken, dringt door asfalt en muren; de opmars van de Japanse duizendknoop lijkt niet te stoppen. Gemeenten zitten met hun handen in het haar, want de exotische plant is als een draak: probeer je hem een kopje kleiner te maken, dan komt hij in veelvoud terug.

De oplossing lijkt nu te komen van technisch innovatiebureau Tibach uit Ulft. Die gaat de duizendknoop te lijf door hem dood te bevriezen. 'Hij verspreidt zich heel eenvoudig, en ieder knoopje aan een tak, kan weer uitgroeien tot een nieuwe plant, als die op de grond terecht komt', zegt André Evers, van Tibach, tegenover BNR-verslaggever Jigal Krant.

André Evers van Tibach, die tussen het apparaat zit dat de Japanse duizendknoop moet vernietigen.
André Evers van Tibach, die tussen het apparaat zit dat de Japanse duizendknoop moet vernietigen. (Jigal Krant)

Verdelgen is niet eenvoudig

De plant eenvoudig verdelgen is lastig, benadrukt Evers. 'Er is maar 0.8 gram van een tak nodig om een nieuwe uitbraak te veroorzaken. (...). Het is dan ook een behoorlijke operatie om zo'n plant weg te krijgen.' Om dat probleem te lijf te gaan heeft hij met het innovatiebureau een nieuwe systeem bedacht voor de bestrijding: bevriezing. 'We bevriezen de plant in- en op de bodem.'

In een proefopstelling in Ulft wordt het systeem al getest. 'De bovengrondse gedeeltes van de Japanse duizendknoop kunnen niet tegen kou.' Wel is het een intensief project om de exoot te vernietigen. De vriesinstallatie moet met een generator een week draaien. 'Daarna is het klaar', zegt Evers.

Niet zo duurzaam, maar het wordt beter

Meer de energie die er nodig is om de plant te bestrijden, is het waard, denkt Evers. 'Het kost ook veel energie om wegen, kademuren en huizen weer te repareren die gesloopt zijn of worden door de Japanse duizendknoop.' Toch probeert Evers een duurzame manier te vinden voor de bestrijding. 'Vanaf februari hebben wij de beschikking over een waterstofaggregaat die voor stroom zorgt. Onze uitstoot zal dan zo laag mogelijk zijn.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen