BNR's Huissnob11 nov '16 19:33Aangepast op 13 nov '16 23:49

De oester: culinaire kraker zonder kapsones

Auteur: Thijs Baas

Toegegeven: er zijn genoeg mensen te vinden die er een aperte weerzin tegen hebben, maar in culinaire kringen hoort de oester onmiskenbaar thuis tussen foie gras, truffel en - in mindere mate - kaviaar.

Het fijne is dat sterrenchefs bij de oester doorgaans hun onverwoestbare neiging achterwege laten om te veel hun eigen draai aan een gerecht te geven. En zo puur ziet Yvo van Regteren Altena het graag. Maar: alles staat of valt bij het op de juiste wijze openen van de oester, om te voorkomen dat er schilfertjes loskomen. 'Ik heb ooit een truc van Robert Kranenborg geleerd: je maakt de oester schoon, zeeft het oesternat even in een theezeefje met een wc-papiertje of een keukenrolletje. Dan vang je dat vocht, spoel je de oester even af en kiepert daarna het vocht weer  over de oester heen.'

Meer huissnob? Klik hier!

 

Parijse obers

Dat openen van de oester vereist sowieso nogal wat behendigheid. 'Ik heb wel zo'n handschoen, maar ik ben niet zoals die Parijse jongens die in de tijd dat ze je hebben begroet er al drie hebben geopend. Maar de truc is dat je de onderkant van de oester in je handpalm legt en dan naast die spier de juiste 'klik-klak' vindt. En daar gaat 'ie.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen