BNR's Huissnob30 dec '16 22:10

Champagne: niet laten knallen, maar laten zuchten

Auteur: Marjan van den Berg

Met de jaarwisseling in aantocht hebben we het met onze huissnob Yvo van Regteren Altena over de bubbels: de basiskennis en de do's & don'ts.

ANP
ANP

Alleen mousserende wijn uit wijngebied Champagne die is gemaakt volgens de méthode traditionelle mag de naam champagne dragen. 350 Miljoen flessen champagne worden er per jaar wereldwijd gedronken, waarvan bijna de helft in Frankrijk zelf, met ongeveer drie flessen per hoofd van de bevolking. Ook de Engelsen zijn van oudsher dol op champagne. Winston Churchill vernoemde een van zijn paarden naar zijn favoriete champagne, Pol Roger. En acteur en toneelschrijver Noël Coward was een vermaard liefhebber, zegt Yvo van Regteren Altena: 'Een ouwe nicht die tot één uur 's middags zijn kamerjas aan had en ooit werd geïnterviewd en werd gevraagd: Is it true you always have champagne for breakfast? waarop hij zei: Yes, of course, doesn't everybody? Zo staan die Engelsen er een beetje in.'

Wat trekken we open?

Met oud en nieuw, zegt Van Regteren Altena, drinken we in principe geen andere bubbelwijn dan champagne. 'Crémant misschien nog wel, maar het is toch raar dat de champagne erin slaagt - of ze hebben het eigenlijk een beetje geannexeerd - dat als het feest is of een bijzondere gebeurtenis, je denkt aan champagne. Al het andere wat je drinkt is dan toch een beetje second best.'

De grote merken zijn een veilige keus (Van Regteren Altena adviseert overigens alle merken te proeven voordat je beslist wat je met oud en nieuw opentrekt), maar er zijn ook veel kleinere huizen die erg goede champagnes maken. 'In blinde proeverijen scoren die vaak heel erg hoog, naast de grote jongens.'

Nog twee dringende adviezen

Niet knallen met de kurk!
'Dan gaan de bellen eruit. Het is ook een beetje lomp.' Ook niet aan de kurk draaien, voegt hij toe. 'Je moet de kurk vasthouden en dan langzaam die fles een beetje teder behandelen, zodat die uiteindelijk open ploft. De Fransen zeggen: de fles moet zuchten als een vrouw in gelukzalige toestand.'

Niet koelen in de vriezer!
'Dan denken ze: heb je die vuile snob weer met zijn kletspraat', zegt Van Regteren Altena, die zelf op een proeverij merkte: 'Dan proef je dus verschil.' Champagne moet gekoeld worden op blokjes ijs in een koeler.

Meer huissnob? Klik hier!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen