Marianne Zwagerman17 feb '15 07:16Aangepast op 17 feb '15 10:19

Column Marianne Zwagerman | Doofpottenland

Auteur: Marianne Zwagerman

Moet de overheid zich meer bemoeien met de journalistiek nu de business-modellen daar onder druk staan? Die vraag lijkt me een no brainer. Nee, uiteraard. Alhoewel ik ook weer niet zo optimistisch ben (of pessimistisch zo u wilt) over de sturingskracht van de Nederlandse overheid op de door haar zelf gefinancierde journalistiek.

Zelfs met een rechtse regering blijft vrijwel alles wat de NPO aan journalistiek produceert links. En de fanatieke VVD-staatssecretaris Sander Dekker dreigt vast te lopen in een moeras van tegenwerking als hij iets veranderd wil krijgen in de keuzes waaraan de NPO geld besteedt. En wat doe je dan als bewindspersoon? Je laat maar weer eens een onderzoekje doen.

De Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling boog zich in zijn opdracht over de vraag welke rol de overheid in moet nemen nu onzeker is hoe de journalistiek haar democratische functies in de toekomst vorm zal geven. Het advies is wat omfloerst opgeschreven maar tijdens een debat erover, onlangs in het Amsterdamse debatcentrum De Balie, was RMO-vertegenwoordiger Bart Drenth duidelijker: “Nee, er is geen reden voor overheidsbemoeienis met de journalistiek.”

De journalistiek was tientallen jaren een buitengewoon lucratieve bedrijfstak, maar is dat nu niet meer. Zoals er wel meer bedrijfstakken veranderen, bijvoorbeeld door de opkomst van internet of simpelweg omdat mensen tegenwoordig liever geld besteden aan mobiel bereik dan aan kleding of tijdschriften. Daar denkt een ander door het ministerie van Dekker gefinancierd clubje weer anders over.

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek adviseert een nieuw fonds waar per bewoner 2 euro (dus ongeveer 34 miljoen euro totaal) in wordt gestopt om lokale journalistiek te financieren, nu uit hun onderzoek blijkt dat al 8 miljoen Nederlanders vrijwel geen lokaal nieuws meer krijgen. Beter neemt Dekker het advies van de RMO ter harte om zelf ook te zorgen voor beter geïnformeerde burgers. Simpelweg door de journalistiek en burgers makkelijk toegang te geven tot overheidsinformatie. Want alleen al het MH17-drama laat zien dat we in een doofpottenland leven.

Goddank hebben we WOB-koning Pieter Klein van het RTL Nieuws, die zonder subsidie wel doorgraaft. En daarbij in zijn eigen woorden “vaak een opportunistische overheid" tegenover zich vindt. "Een overheid die ronduit misbruik maakt van de machtspositie van het openbaar bestuur.” En dus moet hij weer een advocaat op minister Opstelten afsturen om deze keer een dossier over de MH17 te ontvangen waarin niet vrijwel alle tekst onleesbaar is gemaakt. Weet je wat dat allemaal kost? Je subsidie mag je houden, Sander Dekker, maar stop gewoon eens met tegenwerken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen