Marianne Zwagerman12 jul '16 06:33

Instinct

Auteur: Marianne Zwagerman

‘Het probleem met deze wereld is dat intelligente mensen vol twijfel zitten, terwijl domme mensen vol zelfvertrouwen zijn’ zei de schrijver Charles Bukowski. Het wordt als tegeltjeswijsheid regelmatig gretig gedeeld op sociale media als de intelligente mensen zich weer even beter willen voelen dan de rest. Alsof twijfelen een hogere vorm van beschaving is.

De filosoof Descartes begon al met de verspreiding van deze onzin. Hij rechtvaardigde zijn twijfel met het motto: 'Ik denk dus ik besta.' Dat is een ernstige denkfout. Slimme en moedige mensen leven volgens het motto 'ik volg mijn instinct dus ik besta'. Twijfelende, intelligente genuanceerde mensen denken altijd dat ze de wijsheid in pacht hebben, maar ik herhaal nog maar eens: het enige verschil tussen genuanceerde en ongenuanceerde mensen is dat genuanceerde mensen er langer over doen om tot hetzelfde inzicht te komen.

Oorlogsjournalist en Midden-Oostenexpert Harald Doornbos roept al tijden dat er IS-strijders meegestuurd worden in de vluchtelingenstroom. Hij werd weggehoond en erger: beschuldigd van ophitsen. In september vorig jaar toonde Doornbos in Nieuwe Revu aan hoe eenvoudig een echt Syrisch paspoort te ritselen is, door er een te kopen op naam van Mark Rutte. Levensecht met de foto van onze minister-president erop. Een plekje in een Europese asielprocedure is vervolgens een fluitje van een cent.

Doornbos beschreef in Nieuwe Revu welke route terroristen vanuit IS- of Al-Qaeda-gebied in Syrië zouden volgen om via Turkije in Griekenland Europa binnen te komen.

Helaas weten we nu dat Doornbos gelijk had. Gisteren kon ook Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, dat niet langer ontkennen. Ik weet niet hoe veiligheidsdiensten werken. Ik weet niet welke overwegingen zij hebben om feiten te ontkennen of anders voor te spiegelen. Schoof zei gisteren in Nieuwsuur: ‘We hadden er geen bevestiging van. We zagen het niet.’ Pas na de aanslagen in Parijs werd het zichtbaar.

Ik weet wel hoe media werken. Hoe journalisten zouden moeten werken. Media moeten feiten brengen, maar soms zijn die feiten nog niet hard te maken. En dan moet je dus vertrouwen op de expertise van een man als Doornbos, die met de poten in de modder staat of op de blauwe ogen van een ambtenaar. Ik zou het wel weten. Maar ja, ik ben dan ook ongenuanceerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen