Internationale politiek6 sep '16 14:25Aangepast op 6 sep '16 17:17

De grofste uitspraken van Filippijnse president Duterte

Auteur: Judith Laanen

President Obama heeft een ontmoeting met de Filippijnse president Duterte afgezegd omdat hij Obama een 'hoerenzoon' noemde. Dat is niet de eerste keer dat Duterte mensen tegen zich in het harnas jaagt. Een kort overzicht.

Foto ANP
Foto ANP

Rodrigo Duterte, je zou hem de Donald Trump van de Fillippijnen kunnen noemen omdat hij geen blad voor de mond neemt. Hij heeft inmiddels spijt van zijn opmerking richting Obama, maar dat kan niet altijd gezegd worden van andere controversiële opmerkingen die hij eerder maakte. Zo heeft hij al eens geroepen dat hij zijn eigen kinderen zou vermoorden als ze drugs zouden gebruiken, heeft hij vernederende opmerkingen gemaakt over de genitaliën van de vrouw van een journalist en opgeroepen tot geweld tegen drugsdealers, maar ook corrupte journalisten die hun werk niet goed doen. Toen twee vertegenwoordigers van de Verenigde Naties zijn uitspraken veroordeelden, kregen ze een ferm 'fuck you, U.N.' naar hun hoofd. Maar wacht, er is meer:

Groepsverkrachtingsgrapje
In april kwam Duterte onder vuur te liggen nadat hij een grapje maakte over de verkrachting en dood van een Australische missionaris, Jacqueline Hamill. In 1989 reisde ze af naar een gevangenis in de stad waar Duterte ooit burgemeester was, Davao. Daar ontstond destijds een gijzelingssituatie. Daarover zei Duterte: 'Ik dacht: toen ze haar verkrachtten stonden ze in de rij. Maar de burgemeester had eerst moeten gaan.' Hijzelf dus. De daaropvolgende ophef leidde tot een hashtag op Twitter: #RapeIsNotAJoke. Volgens de Washington Post steeg Duterte na deze 'grap' in de peilingen voor de presidentsverkiezingen in de Filippijnen.

Verkrachting dochter: 'Ze is een dramaqueen'
Ook in april: In de categorie 'verkrachting' heeft Duterte over zijn eigen dochter ook nog wat te zeggen, meldde Time Magazine. Ze zou een 'dramaqueen' zijn . En dat ze helemaal niet eens verkracht kan worden, aangezien ze een wapen op zak heeft.

Paus Franciscus
Als de paus ergens op bezoek komt, kan het zijn dat je in de file komt te staan omdat zoveel mensen hem willen ontmoeten. En als je Duterte heet, word je daar zo ongelukkig van dat je dat afreageert. Op de paus zelf natuurlijk. Tijdens de bekendmaking van zijn kandidaatschap voor de presidentsverkiezingen vertelde Duterte dat hij vertraagd was door files omdat de paus in Manila was. Hij zei: 'Paus, jij klootzak, ga naar huis. Kom hier niet meer op bezoek.' Later zei hij dat het een 'slip of the tongue' was.

Tegen drugsdealers: 'Jullie gaan dood'
Duterte voert sinds zijn aanstelling als president een hevige strijd tegen de illegale drugshandel in zijn land. Begin augustus deed hij opnieuw stof opwaaien met de publicatie van een lijst met 158 namen van rechters, lokale ambtenaren en politiemensen die banden zouden hebben met illegale drugshandel. Kort na de publicatie bleek dat de lijst onjuistheden bevatte, zo waren sommige personen op de lijst al overleden. Bij de presentatie van de lijst zei Duterte: 'Omdat ze de verlossing voorbij zijn, zeg ik: ze kunnen ophouden en zelfmoord plegen.'

'Mensenrechten boeien me niet'
Ook zou Duterte hebben gezegd dat hij niks maalt om mensenrechten. Door zijn verwoede strijd tegen illegale drugs vallen de drugslords momenteel bij bosjes in de Filippijnen. 'Mensenrechten boeien me niet, geloof me.' Drie keer raden wie hij hiermee tegen de borst stootte: mensenrechtenactivisten in de Filippijnen, natuurlijk.

'Ambassadeur VS is gay'
Vorige maand veroorzaakte Duterte een diplomatieke rel toen hij op de Filippijnse tv Philip Goldberg, ambassadeur van de Verenigde Staten 'gay' noemde. 'Zoals jullie weten heb ik mot met de ambassadeur van minister van Buitenlandse Zaken, Kerry. Zijn ambassadeur is gay, het is een klojo. Ik ben boos op hem.' Volgens Duterte snapt de Filippijnse bevolking hem beter als hij simpele taal (lees: scheldpartijen) bezigt.


 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen