Media19 nov '16 14:09

Documentaire Shadow World: wapenindustrie en wereldpolitiek

Auteur: Kay Rutten

Dat oorlog big business is, is niet onbekend. Maar welke invloed de wapen- en oorlogsindustrie op de politiek hebben blijft toch vaak onderbelicht. In de documentaire Shadow World krijgen we een kijkje in de wereld van wapenhandelaren. De film is gisteren op het IDFA in première gegaan.

Foto: ANP/Marco Ferrageau
Foto: ANP/Marco Ferrageau

Shadow World is een boek, geschreven door Andrew Feinstein. De Belgische regisseur Johan Grimonprez verfilmde dit boek en die film ging gisteren in première op het IDFA. Hoe verfilm je een boek dat zo vol staat met voetnoten en verschillende verhalen? 'Eerst ben ik het boek gaan lezen, daar werd ik heel enthousiast van. Je moet de verhalen eruit halen die de kijker op sleeptouw kunnen nemen', zegt Grimonprez.

Al-Yamamahdeal

Een van die verhalen is de Al-Yamamahdeal tussen Groot-Brittanië en Saudi Arabië. 'Dit was in 1985, het begint eigenlijk als president Reagan geen toestemming krijgt voor de wapendeal omdat het Amerikaanse Congres bang is dat een goed bewapend Saudi Arabië een bedreiging is voor Israël. Zonder problemen schuift hij de deal dan door naar de toenmalige premier van Groot-Brittanië, Margaret Thatcher.' De gehele deal heeft miljarden opgeleverd voor Britse bedrijven maar werd ook meermalen onderzocht wegens corruptie. De gevolgen van de deal zijn nog steeds voelbaar. 'De vliegtuigen die toen zijn verkocht met zoveel corruptie en smeergeld, die bombarderen nu in Yemen.'

Op het hoogste niveau

Volgens een wapenlobbyist werkt de wapenhandel door op het hoogste politieke niveau. 'Die lobbyist zegt: politici zijn hetzelfde als prostituees, maar dan duurder. De loopmannetjes van de defensie-industrie zijn de politici. Het spel wordt op het hoogste niveau in de politiek gespeeld. Niet alleen Thatcher, Reagan of Bush maar ook recentelijk Obama maakte zich hier schuldig aan', aldus Grimonprez. In 2009 werd er nog een wapendeal met Saudi Arabië gesloten ter waarde van 90 miljard euro. Het ging hier opnieuw om, onder andere, gevechtsvliegtuigen.

Verstrengelling politiek en wapenindustrie

Ko Colijn, defensiespecialist, probeerde de strekking van de documentaire bij Nieuwsuur een beetje te 'down-playen'. Hij ontkende dat de wereldpolitiek bepaalt wordt door de wapenindustrie. 'Ik denk wel dat het zo pervers is', zegt Grimonprez. 'Er zijn zeker personen, ik noem een Dick Cheney, die zowel functies in de internationale wapenindustrie hebben vervuld en ook in de politiek hebben gezeten.' Om het te illustreren haalt Grimonprez de nieuwe straaljager de F35 aan die Nederland heeft gekocht. 'De 14 eerste testvluchten zijn compleet mislukt. Het vliegtuig is bijna gevaarlijker voor de piloot dan voor het doelwit, toch wordt hij aangekocht.'

Gerelateerde artikelen